Leidinggevenden kunnen heel wat doen om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Organisaties en leidinggevenden zijn daar echter lang niet altijd op toegerust, zo blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over 2009.  

In totaal werden er in 2009 473 verzoeken om oordeel ingediend. Dit is 10 procent meer dan in 2008. Over leeftijd (22 procent) en handicap/chronische ziekte (17 procent) kwamen de meeste klachten binnen. Ook over geslacht (16 procent) en ras (14 procent) werden verzoeken om oordeel ingediend. Discriminatie op grond van godsdienst is echter afgenomen (6 procent, was 8 procent).

 

Tegengaan discriminatie

 
Laurien Koster, voorzitter van de CGB: “Gelijke behandeling betekent de regels kennen én opvolgen. Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden ook de vaardigheden hebben om uitsluiting tegen te gaan. Dat is een kwestie van je bedrijf erop inrichten zodat je geen discriminatieklacht aan je broek krijgt. De manager van vandaag heeft net zo goed verstand van diversiteit als van budgetten.”

  

Bespreekbaar maken

Discriminatie is een beladen begrip. Ook kunnen binnen één organisatie verschillende opvattingen bestaan over wat discriminatie nu eigenlijk is. Dit maakt het moeilijk om discriminatie te herkennen, bespreekbaar te maken en op te lossen. Vooral binnen de context van de moeilijk beïnvloedbare organisatiecultuur. Hoe lastig ook, goed personeelsbeleid vraagt om structurele aandacht voor gelijke behandeling, evengoed als voor andere arbeidsomstandigheden. Hierbij wordt vooral een beroep gedaan op de vaardigheden van het management.

 

Meer over de adviezen en uitspraken van de CGB vindt u op www.cgb.nl