De keuze van het beeldmateriaal op uw vacaturesite bepaalt mede de doelgroep die u zult aanspreken. Dat blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group onder ruim 1.500 nieuwe Nederlanders en ruim 2.200 Nederlanders tussen de 15 en 35 jaar. Aan de respondenten werden vijf denkbeeldige recruitmentsites getoond met de vraag een toelichting te geven bij zowel de versie die zij het aantrekkelijkst vinden als het minst aantrekkelijkst.

Het multiculturele arbeidspotentieel wordt het meest aangesproken door het ‘gemixte’ plaatje, terwijl het autochtone arbeidspotentieel juist het ‘blond-blanke’ plaatje het aantrekkelijkst vindt.

 

Toekomstige collega’s

Van de onderzochte nieuwe Nederlanders kiest 29 procent voor het multiculturele plaatje en 16 procent voor het ‘blanke’ plaatje. Bij de Nederlanders is het juist andersom: 29 procent kiest voor het ‘blanke’ plaatje en 17 procent voor het multiculturele plaatje. In hun toelichtingen geven nieuwe Nederlanders duidelijk aan dat zij een multiculturele uitstraling belangrijk vinden:

  • “De afbeelding laat toekomstige collega’s zien. Dit is een groep van allerlei culturen die blijkbaar goed met elkaar kunnen samenwerken. Dat is iets voor mij.”

 

Personen hebben ook aangeven waarom een foto hen niet aanspreekt. De commentaren van nieuwe Nederlanders op het ‘blanke’ plaatje kunnen vaak niet duidelijker:

  • “Het zijn allemaal blanke mensen. Dan zou ik gelijk denken dat dat bedrijf alleen blanke mensen aanneemt.”

 

Weegschaal als metafoor

Uit de toelichtingen van de respondenten blijkt dat de jonge uitstraling van het ‘blanke’ plaatje en de ‘multiculturele’ uitstraling van het andere plaatje door zowel nieuwe Nederlanders als Nederlanders gezien en gewaardeerd wordt. Intelligence Group zou willen zien dat werkgevers de combinatie tussen beide plaatjes zoeken om hun arbeidspotentieel te bereiken. “Hierbij is de metafoor van een weegschaal misschien op zijn plaats. Het multiculturele aspect weegt voor het allochtone arbeidspotentieel zwaarder, waardoor ze vaker voor het multiculturele plaatje kiezen. Het is dus niet ‘of’ maar meer ‘en’,” aldus Marlies Rosenbrand, arbeidsmarktanalist bij Intelligence Group.