Met één stem tekort haalde de Wet gelijke kansen bij werving en selectie het dinsdag 26 maart net niet in de Eerste Kamer. Met het wetsvoorstel wilde het demissionaire kabinet de norm onderschrijven dat bij werving en selectie geen discriminatie mag plaatsvinden. De wet zou bedrijven verplichten een werkwijze te hebben om discriminatie tegen te gaan bij sollicitaties en hierover te rapporteren.
In plaats van af te gaan op een ‘klik’ met sollicitanten kijken werkgevers dan naar de competenties van kandidaten. Op die manier zou minder geselecteerd worden op basis van stereotypen en discriminatie worden voorkomen.
Enorme gemiste kans
“Een enorme gemiste kans”, stelt Movisie-onderzoeker Hanneke Felten. Het niet-doorgaan van de wet is volgens Movisie buitengewoon teleurstellend, met name voor 50-plussers, mensen met een beperking, mensen met een niet-Nederlandse achternaam en mensen van kleur. “Objectief werven en selecteren, de kern van de wet, is namelijk de beste manier om discriminatie op de arbeidsmarkt daadwerkelijk aan te pakken. Nu dat niet landelijk bij wet wordt geregeld, zijn de gemeenten aan zet”, stelt zij.
Felten: “Objectief werven en selecteren is ook in het voordeel van werkgevers, want zo vinden ze de mensen die het beste voor de functie zijn toegerust. En als je alleen werft op heel concrete competenties, krijg je vaak veel meer reacties op vacatures.”
Lokaal niveau
Nu de wet er niet door is gekomen, zijn gemeenten aan zet, zegt Felten.
“Aanpak van discriminatie kan ook op lokaal niveau heel goed, bijvoorbeeld via het lokale bedrijfsleven en de lokale netwerken van ondernemers. Spoor ze aan om aan de slag te gaan met objectief werven en selecteren. En wijs ze op de grote voordelen die dat ook voor werkgevers heeft.”
Movisie hoopt dat de werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB hieraan meewerken. Zij voerden een lobby tegen de Wet gelijke kansen bij werving en selectie en beloofden dat zij zouden laten zien dat ze ook zonder wet arbeidsmarktdiscriminatie willen aanpakken. “We hopen dat zij deze belofte gestand doen”, aldus Movisie.
Dit bericht is afkomstig van Binnenlands Bestuur