De Rijksoverheid gaat dit jaar bij tenminste vijf grote aanbestedingen van de opdrachtnemer verlangen om mensen die langdurig werkloos zijn aan de slag te helpen. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘Social return’ is het koppelen van sociale doelstellingen aan het besteden van middelen voor allerlei diensten, werken en producten. Dit met als doel om opleidingsmogelijkheden, werk- of stageplekken te creëren. Het gaat hierbij om een proef van een jaar met grote contracten op terreinen als facilitair management, catering en beveiliging. Ook de gevolgen voor de arbeidsmarkt, de wenselijkheid en de toegevoegde waarde van het instrument ‘social return’ worden meegenomen in een onderzoek dat door het ministerie van SZW zal worden uitgevoerd.

 

Afspraken uit sociaal akkoord

Op basis van de proef zal worden besloten of ‘social return’ structureel kan worden ingezet bij aanbestedingen door de Rijksoverheid. Het kabinet stimuleert hiermee werkgevers om concreet invulling te geven aan de afspraak van werkgevers en werknemers in het sociaal akkoord van maart 2009 om langdurig werklozen aan de slag te helpen.