Vorig jaar werd 250 miljoen euro uitgetrokken voor de jeugdwerkloosheid. Dit was met name bedoeld voor bestrijding, aangezien met name deze groep tijdens de crisis haar baan verliest. “Tijdens een crisis loopt de werkloosheid natuurlijk op, maar de jeugdwerkloosheid kan wel twee keer zo hard stijgen,” zegt een woordvoerder van Sociale Zaken.
Geen startkwalificatie
Het geld is vooral in actieplannen op regionaal niveau gestoken, die in september van start gingen. Van de 29.000 jongeren die sindsdien aan een baan zijn geholpen, had bijna de helft geen startkwalificatie. Dit houdt in dat ze niet meer op school zitten en ook geen havo, vwo of mbo-2 diploma hebben.
Werkloosheid
Ook waren 121.000 jongeren werkzoekend. Van hen zit de helft op school en zoekt bijvoorbeeld een bijbaantje. Maar 68.000 jongeren van hen zitten niet meer op school en kunnen geen baan vinden. Begin vorig jaar waren dat er nog 54.000. “Er is dus sprake van groei, maar de groei valt mee vergeleken met de aantallen die aan het begin van de crisis werden verwacht.”
De groei van de jeugdwerkloosheid vlakt daarbij af, meldt de woordvoerder. “Dat is gunstig, maar er zijn bepaalde groepen jongeren, vooral allochtonen en jongeren zonder startkwalificatie, die meer werkloosheid kennen. Daar moeten we wel bovenop blijven zitten.”