Dat stelt HRM trendwatcher Guido Heezen, directeur van Effectory.
Heezen: “De wet van vraag en aanbod doet zijn werk. Door een schaarste aan voornamelijk hoog opgeleiden, zal deze groep meer waard worden en dus ook hoger beloond worden, terwijl de marktwaarde van laagopgeleiden afneemt. Zij gaan hierdoor minder verdienen. De kennis en inkomenskloof zal in eerste instantie groeien. We zien ook een kanteling ontstaan in de outsourcing van werkzaamheden.”
Hooggeschoold werk
Heezen licht dit laatste verder toe: “Door de schaarste die in Nederland ontstaat, wordt hoogopgeleide kennis steeds vaker uit het buitenland gehaald. We zien regelmatig dat organisaties een deel van hun ICT-werk in India, China of het voormalige Oostblok laten doen. Met alle digitale mogelijkheden is grensoverschrijdend werken geen probleem meer en in Nederland zijn goede kenniswerkers steeds lastiger te vinden. Wanneer er op langere termijn schaarste van kenniswerkers in deze lage lonen landen ontstaat, stijgen hun prijzen, waardoor de toestroom van werk stagneert. De middenklasse in deze landen groeit en nieuwe lage lonen landen komen op.”
Laaggeschoold werk
Voor laaggeschoold werk geldt het omgekeerde: productiewerk dat nu in de lage lonen landen wordt uitgevoerd, kan straks voor een lagere prijs weer in Nederland gedaan worden. In Oost-Europa stijgen de lonen voor laaggeschoold werk, hier nemen ze af. Er ontstaat een ommezwaai in de outsourcing van werk. Economieën groeien zo langzaam naar elkaar toe.