Dat schrijven drie onderzoekers, Esmée Simone Schregardus, Ruth van Veelen, Melissa Vink en Belle Derks in een gezamenlijk artikel in Tijdschrift voor HRM, met als onderwerp gendersegregatie.
In ‘masculiene’ sectoren als de techniek en IT gelden volgens hen andere urennormen dan in feminiene sectoren als verpleegkunde, basisonderwijs en huishoudelijk werk. Vacatures in ‘mannelijke’ sectoren bieden vooral fulltime contracten en doen een groter beroep op grotere beschikbaarheid.
In ‘vrouwelijke’ sectoren worden voornamelijk parttimebanen aangeboden en is flexibel werken vaak gangbare praktijk.
De fulltime/parttime-eisen versterken traditionele ideeën over ‘mannenberoepen’ en ‘vrouwenberoepen’. Om die reden zouden HR-medewerkers in werving en selectie meer kunnen stilstaan bij het aantal te werken uren.
Grotere arbeidsmarktdynamiek
Door bewust te kiezen voor inclusieve werving en selectie, kunnen organisaties genderongelijkheid doorbreken en tegelijkertijd innovatie en arbeidsmarktdynamiek bevorderen. Dit vraagt volgens de auteurs om aanpassingen in de formulering van vacatureteksten.
In Nederland en Vlaanderen is volgens de auteurs sprake van een sterke gendersegregatie: in de techniek is ruim 80 procent man, met een fulltime baan. In dit zorg is ruim 80 procent, met een parttime contract. Om tal van sociaaleconomische redenen is deze om eerdere redenen onwenselijk, zeggen de auteurs. Ten eerste kampen de ‘masculiene’ sectoren (zoals ICT en techniek) en ‘feminiene’ sectoren (zoals verpleegkunde en primair onderwijs) met groeiende personeelstekorten. Inclusieve werving- en selectiemethoden zijn nodig om een groter arbeidspotentieel aan te spreken.
Taalgebruik
De auteurs keken ook naar taalgebruik in vacatureteksten. Genderneutrale en inclusieve termen kunnen volgens hen een bredere doelgroep aanspreken. Hoewel er veel aandacht is voor genderinclusief taalgebruik dat niet impliceert dat een bepaald geslacht of gender de norm is, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de communicatie van werk- en urennormen in verschillende sectoren.