We leven in een vreemde wereld. Er zijn binnen en halve dag vliegen nog culturen te vinden die vinden dat je vrouwen geen recht hebben op onderwijs. Net zoals het was bij ons was. Nog geen twee generaties geleden. Maar daar heeft de overheid- ondanks veel verzet- regels voor gemaakt. En vanaf dat moment zien we veranderingen. En die veranderingen zijn groot. Op de VWO klas van mijn zoon zat hij met nog zes jongens in een klas met twintig meisjes. En die verhoudingen zie je bijna overal in het hoger onderwijs. Ook op onze universiteiten. Daar studeren meer meisjes af dan jongens. En met betere cijfers.

Totaal zijn er in Nederland vandaag meer dan 1,1 miljoen hoogopgeleide vrouwelijke talenten beschikbaar. Alleen die komen niet aan de bak binnen de topbanen. Dat is in de meeste gevallen in ons land een mannendomein. (meer dan 90%) . De oorzaak? Ik denk de bedrijfscultuur. Geschikte bestuurlijke collega’s moeten minstens dezelfde eigenschappen hebben als die van de krachtige voorzitter. Klonen noemen we dat. Dat is geen boze opzet, dat is een blinde vlek hebben voor andere kwaliteiten.

Zakelijk belang: alle hens (M/V) aan dek
Maar het is vooral een zakelijk belang om vrouwen in de top te integreren, concludeerde McKinsey al in een uitgebreid onderzoek. Juist door die verschillen in bestuursstijl, leveren gemengde teams betere prestaties. En dat zakelijke belang wordt nu nog groter, want we streven af op een gigantisch te kort aan arbeidskrachten in Europa. (in 2050, 35 miljoen)
Dus is het alle hens (M/V) aan dek. En zullen we als Europees bedrijfsleven die monocultuur moeten door bereken. Dat lukt dus niet vanzelf. Daarvoor is die (M) cultuur te diep geworteld. Dus is de enige mogelijkheid dat de overheid weer gaat sturen.

Net als bij de doorstoming van huizen.
Het is eigenlijk net als de nieuwe  voorgestelde nieuwe regels om de doorstroming van huizen te bevorderen. De overheid doet dit omdat het van maatschappelijk belang is.
Dit geld ook in de doorstroming van hoogopgeleid vrouwelijk talent. Ook als maatschappij hebben wij geïnvesteerd in die talenten, laten we nu zorgen dat deze talenten ook op de goede plaats komen. Een mooie taak voor de nieuwe minister van economische zaken, en het Europese Parlement. Stel een quota in. Je zult zien dat dit in vele opzichten zal renderen.