Bij de wervingsmethode open hiring geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Zonder een cv in te sturen en zonder een sollicitatiegesprek krijgt de nummer 1 die reageert een arbeidsvoorwaardengesprek. Voorwaarde is wel dat de kandidaten beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en de Nederlandse (en soms Engelse) taal beheersen.
‘Wij verwachten van ondernemers dat ze inclusief handelen. Dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven’
Proeftijd en jaarcontract met uitzicht op vaste aanstelling
Als de partijen het na het arbeidsvoorwaardengesprek eens worden, volgt een proeftijd van een maand. Volgens VVD-wethouder Jan Iedema verantwoordelijk voor Personeel en Organisatie is dat niet anders dan bij andere functies: “Er is geen verborgen selectie. Gaat het goed, dan krijgt de medewerker eerst een jaarcontract met uitzicht op een vaste aanstelling.”
Drempel zijn vaak opleidingseisen
Op een krappe arbeidsmarkt kan open hiring aantrekkelijk zijn. Je interesseert daarmee namelijk ook kandidaten die anders niet reageren omdat ze niet aan bijvoorbeeld de – vaak hoge – opleidingseisen voldoen of de vacaturetekst niet op zichzelf van toepassing vinden. Het idee is dat iedereen een gelijke startkans heeft en zaken als achternaam, gender en kleur, werkervaring en diploma’s geen rol spelen. In het bedrijfsleven wordt deze vorm van recruiting al toegepast, meestal voor functies voor praktisch geschoolden of mensen zonder startkwalificatie zoals schoonmaak, horeca of supermarkten.
Inclusief
Zoetermeer zegt nu de eerste gemeente te zijn die open hiring aandurft met kantoorfuncties. Een vacature voor een inkomensregisseur en twee voor adviseur van het gemeentelijk informatiepunt om precies te zijn. Iedema: “Wij verwachten van ondernemers dat ze inclusief handelen. Dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven.” Open hiring past volgens hem goed bij dit streven.
Grotere vijver en verborgen talent
Open hiring vergroot de vijver om uit te vissen, blijkt uit de (internationale) praktijk. Maar daar was het Iedema in eerste instantie niet om te doen zo laat hij Binnenlands Bestuur weten. “Als gemeente hebben wij tot nu toe de mazzel dat wij onze vacatures kunnen vervullen.” Waarom neemt Zoetermeer dan nu de proef op de som? “Ik gelóóf hierin als mooie manier om verborgen talent een kans te geven. Een cv of diploma was voor mij bijna nooit de aanleiding om iemand binnen te laten.”
Lees verder via Binnenlands Bestuur.
Breda stelt dreamteam samen op basis van karakter
In vacatureteksten staan vaak zoveel eisen dat bij de lezer de moed op voorhand in de schoenen zakt. De gemeente Breda besloot het eens anders aan te pakken en een team klantmanagers voor het WLC-team (Werk Leer Community) niet te selecteren op diploma’s en ervaring, maar op karakter en vaardigheden. Een anonieme procedure, zodat leeftijd, geslacht, afkomst en ervaring geen rol spelen, waarbij gebruik werd gemaakt van een online game-based assessment.
Het leverde naar eigen zeggen een dreamteam op. Elf kandidaten, met totaal verschillende achtergronden, die uitblinken in gedrevenheid, sociale vaardigheden en het vermogen om innovatief te denken. “Ik miste de diploma’s om zomaar het sociaal domein te kunnen instappen. Maar hier kijken ze wie je bent en wat je kunt in combinatie met een leertraject”, vertelt één van hen.
Lees meer over de ervaring van de gemeente Breda
Lees ook:
- Open hiring: werkgevers staan er voor open. Werkt goed in bepaalde sectoren
- Werkgevers selecteren nog altijd op diploma’s en ervaring in plaats van op skills