Voor burgers uit EU-landen geldt ‘vrij verkeer van arbeid’. Dat betekent dat zij in elke lidstaat aan de slag mogen. Voor Roemenen en Bulgaren maakt Nederland tot 2014 een uitzondering. Als die hier willen werken, moet de werkgever een tewerkstellingsvergunning vragen. Die wordt alleen gegeven als er aantoonbaar geen werknemers in de 25 andere landen van de Unie te vinden zijn.
Tewerkstellingsvergunning
Kamp wil dat minder makkelijk tewerkstellingsvergunningen worden afgegeven en dat Nederlanders met een uitkering dit werk op zich nemen. Als ze dit niet willen doen, kunnen ze hun uitkering kwijtraken, aldus de minister.
“Doordat sommige ondernemers onder de Nederlandse wetgeving uit proberen uit te komen, moet de overheid steeds met nieuwe regels komen,” legt Hans Rijpert uit. Hij is directeur van Inrail, een leverancier van vakpersoneel. “Een voorbeeld is te zien in de tuinbouw. Men zal voorwenden dat Roemenen of Bulgaren als zelfstandigen worden ingehuurd, waardoor de werkgever de tewerkstellingsvergunning omzeilt, maar ook andere regelgeving zoals de wet Minimumloon, veiligheidswetgeving en de werknemersverzekering.”