In 2012 moeten vrouwen 40 procent van de topfuncties bekleden. Om dat te bereiken moeten bedrijven en instellingen worden verplicht een voorkeursbeleid voor vrouwen te voeren. Dat zegt Agnes Jongerius, voorzitter van vakcentrale FNV in de Volkskrant.

In Nederland stromen relatief weinig vrouwen door naar de top. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat een kwart van de managers vrouw is. In de rest van Europa is dat gemiddeld een derde. Headhuntersbureau Woman Capital publiceerde in februari een onderzoek naar vrouwen aan de top. Bijna één op de twintig posities in de raad van bestuur wordt bekleed door een vrouw. In de raad van commissarissen bezetten vrouwen bijna één op de tien stoelen.

 

Voorbeeld nemen aan Noorwegen

“Als het om het percentage vrouwen in de top van bedrijven en non-profit organisaties gaat, bungelt Nederland samen met Botswana ergens onderaan,” stelt de voorzitter van de vakcentrale. “Als je het niet wettelijk verplicht, blijf je hangen in goede bedoelingen. Maar de afgelopen 25 jaar is gebleken dat dit niet werkt.” Wat Jongerius betreft moet Nederland een voorbeeld nemen aan Noorwegen. Daar moet de bedrijfstop van beursgenoteerde ondernemingen sinds januari voor 40 procent uit vrouwen bestaan.

 

Ingebakken in onze cultuur

Hoewel het opleidingsniveau van Nederlandse vrouwen is gestegen, lukt het hen niet om in de top terecht te komen. Dit is deels te wijten aan het hoge aantal vrouwen dat kiest voor een parttime baan. Maar uit recent internationaal onderzoek van adviesbureau McKinsey blijkt ook dat de eisen die aan een topfunctie worden gesteld voor veel vrouwen een belemmering vormen. Tegelijkertijd vinden werkgevers Nederlandse vrouwen niet ambitieus, dat zou ingebakken zijn in onze cultuur. Volgens Jongerius kan met minimaal 30 procent vrouwen in de top de bestaande blanke mannencultuur veranderd worden.

 

Donner: ‘niet waar te maken overspannen verwachtingen’

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft vanochtend in het radioprogramma De Ochtenden laten weten niets te zien in het voorstel van de FNV-voorzitter voor een wettelijk quotum voor vrouwen in topfuncties. Volgens de minister leidt dat tot overspannen verwachtingen die niet waar te maken zijn en dat werkt alleen maar averechts.