Veel sollicitanten worden afgewezen vanwege hun leeftijd, ondanks de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL). Dat blijkt uit een evaluatie van de wet door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Eén van de zeven werknemers die deelnamen aan de evaluatie heeft ooit last heeft gehad van leeftijdsdiscriminatie. Maar liefst driekwart van de werkzoekenden in de leeftijdscategorie 55-plus heeft volgens het ministerie negatieve ervaringen vanwege leeftijd.

 

De evaluatie van het ministerie van Sociale Zaken heeft ook positieve uitkomsten. Zo groeit het aantal werkgevers met een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Verder krijgt de WGBL, die sinds 2004 bestaat, steeds meer bekendheid. Slechts 10 procent van de werkgevers heeft niet van de wet gehoord, tegen 36 procent vijf jaar geleden.

 

Onderzoek Nationalevacaturebank.nl

In februari deed banensite Vacaturebank.nl al onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie. De conclusie van dit onderzoek was dat één op de drie sollicitanten wordt afgewezen vanwege leeftijd. De site zegt in het blad ‘Ondernemen!’ dat hoewel het onderzoek zich baseert op het gevoel van kandidaten, de uitkomst wel degelijk zorgelijk is. In veel advertenties staat nog een ‘verboden’ omschrijving, zoals starter, schoolverlater of jong team. “Dat hoeft niet discriminerend te zijn bedoeld, maar dat is het wel.”

 

Tip

Alleen met een goede reden mag u in een personeelsadvertentie onderscheid maken naar leeftijd. Deze reden moet wel vermeld worden in de advertentie. Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat de leeftijdseis nodig is om een doel te bereiken. Ook mogen er geen alternatieven zijn waarmee u een doel -zonder leeftijdseis- ook of zelfs beter kunt bereiken. Bij twijfel kunt u er beter voor kiezen de functie open te stellen voor alle leeftijden (a.l.). Op de site Leeftijd.nl vindt u een checklist waarmee u kunt beoordelen of u personeelsadvertentie voldoet aan de de ‘leeftijdswet’ WGBL. Ook de geldige redenen voor het maken van onderscheid kunt u hiet vinden.