Wat blijkt: de meeste actieve sollicitanten, dus mensen die daadwerkelijk zelf solliciteren, doen dat meteen op heel veel functies tegelijk zonder zich te verdiepen in de organisatie. Ze kijken naar de functie, besluiten te solliciteren en indien ze worden uitgenodigd verdiepen ze zich pas in de organisatie. Je kan het vergelijken met hoe veel mannen Tinder gebruiken, ze swipen alles naar rechts en als er een match komt kijken ze wel of het iets kan zijn.
Juiste titel, juiste tekst
De conclusie die je hieruit kan trekken is één die de data bij al mijn klanten ook al sinds jaar en dag laat zien. De vacature is het belangrijkste voor het aantrekken van talent. Al jaren zie ik tussen de 80 en 90% van al het verkeer op een recruitmentsite op de vacatures komen. De juiste titel, de juiste tekst in een prettig leesbaar format is essentieel voor het aantrekken van talent.
Kopie vorige keer
En toch wordt in veel gevallen de vacaturetekst maar even gekopieerd van de vorige keer dat we die vacature open hadden staan. Geld voor mooie filmpjes is er wel, maar deze filmpjes op de wervingssite aanbieden bij de vacature wordt doorgaans vergeten. Er is wel geld voor het plaatsen van de vacatures op vacaturebanken, maar niet om daar een goede vacature te schrijven.
Casus
Voor wie nog niet overtuigd is van het belang van een goede vacaturetekst een concrete casus. Vorig jaar werkte ik voor een universiteit. Daar stond een specifieke professorfunctie al een aantal jaar open. In die tijd had geen enkele geschikte kandidaat gesolliciteerd. De positie was open gekomen na pensionering van de professor en noch ik, noch de HR-manager begreep eigenlijk goed wat het onderzoeksgebied inhield. Wij hebben samen, met een tool genaamd Textio, die alleen voor Engelstalige vacatures werkt, de vacature herschreven. Inhoudelijk was deze dus hetzelfde, alleen de woordkeus en opmaak waren aangepast. We maakten nu gebruik van bullets, we hebben arbeidsvoorwaarden toegevoegd, meer werkwoorden en actiever taalgebruik. De vacature is opnieuw geplaatst en binnen een maand hadden we 6 sollicitanten waarvan 5 geschikte.
Een tweede voorbeeld was bij diezelfde universiteit voor een promotieplek. De HR-afdeling van de faculteit was bang dat er weinig sollicitanten zouden komen want ‘dit was een heel lastig te werven vakgebied’. Ik herschreef de vacature naar een Textio-score van 95 (op een schaal van 100) en plots was er een selectieprobleem, want er hadden ineens 278 kandidaten gesolliciteerd.
Je vacature is kortom het belangrijkste onderdeel in werving. Zorg dat je als recruiter de basiskenmerken van een goede vacature kent.