De grootste gemeenten in de dertig arbeidsmarktregio’s moeten meer verantwoordelijkheid nemen in het bestrijden van de knelpunten op de arbeidsmarkt binnen hun regio. Dit stelt het zogenoemde Ondersteuningsteam Arbeidsmarkt in het eindverslag voor minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het team, door het kabinet in juni 2009 ingesteld als onderdeel van de crisisaanpak voor de arbeidsmarkt, ziet het toenemende belang van de centrumgemeenten op de arbeidsmarkt terug in de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Het team stelt dat de centrumgemeenten de regierol nu ook moeten oppakken bij het helpen van sectoren waar tekorten aan personeel zijn.

 

Stimulans

Het werk van het Ondersteuningsteam heeft zijn vruchten afgeworpen, vindt minister Donner. Hij zegt: “Praktische zaken zijn in beeld gebracht, het team heeft veel partijen gesproken en bezocht. Hun aanbevelingen zijn een stimulans om de reeds ingezette regionale samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en overheid te verstevigen.”

 

Gezamenlijke benadering

De zogenoemde Werkpleinen – een samenwerking tussen gemeenten en het UWV – zijn een belangrijke schakel tussen de publieke partijen (onderwijs, gemeenten en het UWV) en het regionale bedrijfsleven. Het Ondersteuningsteam stelt dan ook voor de Werkpleinen verder te ontwikkelen. Daarbij roept het team beide partijen op om werkgevers nog vaker gezamenlijk te benaderen en zo een brug te slaan naar meer publiekprivate samenwerking. Dit zou de regionale arbeidsmarkt een stimulans geven. 

 

Regionale informatie

De dertig mobiliteitscentra die het kabinet het UWV begin 2009 heeft laten instellen, hebben volgens het team hun waarde bewezen. Zij kunnen ook in de toekomst een belangrijke rol vervullen bij goede regionale informatie over de arbeidsmarkt. Wel stelt het Ondersteuningsteam Arbeidsmarkt dat er meer duidelijkheid moet zijn over cijfers en resultaten op de regionale arbeidsmarkt.