Na kritiek van collega’s en een aantal EU-lidstaten, waaronder Nederland, heeft Europees commissaris Viviane Reding (Grondrechten) haar plannen aangepast. Het verplichte quotum is een streefcijfer geworden.
Concurrentiepositie
Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, verwelkomt de voorstellen van Eurocommissaris Viviane Reding om meer diversiteit aan te brengen in de raden van commissarissen in Europa als een belangrijke eerste stap. “Een gelijkere man-vrouwverhouding in de bestuurskamer leidt tot een betere concurrentiepositie van de Europese economie,” aldus Bozkurt.
M/v
De maatregel van Reding betreft internationale, beursgenoteerde organisaties. Dat maakt een Europese aanpak meteen noodzakelijk. De Europese Commissie stelt voor om de lidstaten zelf te laten invullen hoe de gelijkheid aan de bestuurstafel bereikt kan worden, mits in 2020 de ondervertegenwoordigde sekse niet minder dan 40 procent van het bestuur uitmaakt. “Dat geldt dus voor zowel mannen als vrouwen,” aldus Bozkurt.
Fortune 500
“Het doel van deze maatregel is tweeledig,” stelt Bozkurt. “Allereerst is de emancipatie echt nog niet voltooid. In hoge functies zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd en verdienen ze vaak minder dan mannen. Iedereen moet de kans krijgen zijn of haar talenten te ontplooien.”
Daarbij is er ook zeker een economisch doel: “Bedrijven met een divers bestuur doen het objectief beter dan bedrijven die dat niet hebben. Dat heeft onderzoek onder Fortune 500 bedrijven in de VS aangetoond. Bedrijven hebben er zelf dus alle belang bij om te streven naar een evenwichtige bestuurskamer.”
Beperkt resultaat
“90 procent van de Europeanen vindt dat er een evenwichtige man-vrouwverdeling moet zijn in de bestuurskamers van grote bedrijven, en nog eens 75 procent steunt regelgeving om dit te bereiken. Sinds 2003 wordt er al bij bedrijven aangedrongen op meer evenwicht; tot nu toe zonder regels, en helaas ook met zeer beperkt resultaat. Nu is het tijd voor de volgende stap om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven meer gebruik maken van hun economisch potentieel.”
De voorstellen van de Europese Commissie gaan nu voor behandeling naar het Europees Parlement.