Hoewel het onderzoek nog moet beginnen, wordt de skillspgerichte benadering nu al ‘baanbrekend’ genoemd. Traditionele HR-processen focussen op werkervaring en diploma’s, terwijl de skillsbenadering kijkt naar wat mensen kúnnen.
“Deze aanpak kan bijdragen aan het invullen van moeilijk te vervullen vacatures én de diversiteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt vergroten.”
Ook zorg en onderwijs
De energiesector schreeuwt om mensen, net als de sectoren zorg en welzijn. Het project moet in eerste instantie helpen om op termijn duizend vacatures in de energiesector in te vullen. De inzichten die eruit voortvloeien zijn mogelijk ook toepasbaar in andere sectoren, zoals zorg en onderwijs. Het onderzoek kijkt naar vernieuwing van de HR-processen van honderd teams bij grote werkgevers. Grote spelers zoals KPN, TenneT en Alliander zijn actief betrokken, net als vakbonden FNV en CNV.
Concrete inzichten
“We zien steeds meer initiatieven rondom skillsgericht werken, maar de praktijk roept vragen op: wat werkt wel en wat niet? Met dit onderzoek willen we concrete inzichten bieden waarmee organisaties deze aanpak effectief kunnen inzetten,” aldus projectleider Ronald Lievens van Tilburg Law School. “De energietransitie vraagt bovendien om een flexibele, vaardigheidsgerichte arbeidsmarkt,” voegt Dorien Kooij, hoogleraar Human Resource Studies aan Tilburg University, toe. “Dit project combineert wetenschappelijke inzichten met praktische oplossingen, waardoor we niet alleen de energiesector, maar ook andere sectoren kunnen versterken.”
Expeditieregeling
Het project wordt betaald uit de zogeheten Expeditie-regeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In totaal wordt er volgens Tilburg University 3,7 miljoen euro in gestoken. De Expeditie-regeling investeert in maatregelen die min of meer gekopieerd kunnen worden naar andere sectoren, bedrijven of organisaties. Het kan daarbij gaan om bestaande wetenschappelijk kennis, of praktijkkennis. Het onderzoek in Tilburg en Rotterdam is één van de negen projecten die eind 2024 zijn begonnen, gesubsidieerd door de Expeditieregel.
Ontwikkelpotentieel
“De traditionele manier van werven op basis van diploma’s en werkervaring levert onvoldoende geschikt personeel”, schrijft het ministerie van SZW. “De skills-benadering kan een deeloplossing zijn voor dit probleem. Door skills en werkvoorkeuren te hanteren als selectiemiddel, kunnen kandidaten worden geselecteerd op basis van ontwikkelpotentie in plaats van het verleden. Hier komen zij-instromers in beeld.”