Momenteel ligt het aantal vacatures 35,4 procentpunt hoger dan tijdens het begin van de coronapandemie. Eind vorig jaar was er zelfs een recordhoogte van 57,3 procentpunt meer vacatures dan voor de pandemie.
Sectoren met sterke toename
Sectoren zoals HR, accountancy, retail en onderwijs laten een sterke toename zien in het aantal beschikbare banen. De onderwijssector heeft al langere tijd een stijgende trend, met 75 procentpunt meer vacatures dan voor de pandemie. De hospitality- en toerismesector en de software development-sector zien daarentegen een daling in het aantal openstaande vacatures. De software development-sector heeft relatief weinig last gehad van de pandemie en trekt ook werkzoekenden van buiten Nederland en Europa aan. Dat verklaart waarom het niveau rond de jaarwisseling nog 30 procentpunt boven het pre-pandemische meetpunt lag en nu bijna gelijk is aan dat niveau.
In vergelijking met Nederland bevindt Duitsland zich op een vergelijkbaar niveau wat betreft het aantal openstaande vacatures. In België en het Verenigd Koninkrijk zijn er veel minder openstaande vacatures in vergelijking met de situatie voor februari 2020. Over het algemeen is er in Nederland en de buurlanden een gezondere balans ontstaan tussen werkzoekenden en openstaande functies, al is de arbeidsmarkt nog steeds krap.