Doordat mensen vertrouwen krijgen en actief zoeken, vinden ze vaker een nieuwe baan en laten ze een werkplek achter. Deze vervangingsvraag stuwt het aantal vacatures weer verder omhoog. Zo is de weg naar nog meer doorstroom gevonden. Op het hoogtepunt van de crisis gaf 40 procent van de professionals aan niet op zoek te zijn naar een andere baan. Dat is nu nog maar 27 procent. Dat betekent dat er weer veel latent werkzoekenden zijn: professionals die te verleiden zijn tot een overstap. Met het juiste aanbod is er weer aan goed personeel te komen aldus de onderzoekers.
Salaris vs inhoud
Actief zoekenden noemen salaris nog steeds als belangrijkste aspect in een baan, maar dit verliest aan belang. De inhoud van het werk wordt nu bijna even belangrijk gevonden als salaris. Dit kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat mensen zich minder hebben kunnen ontwikkelen dan het geval was geweest als er meer kansen op een andere baan waren de afgelopen jaren. 58 Procent noemt salaris en 55 procent inhoud van het werk als belangrijkste factoren bij een baankeuze. Een jaar geleden waren deze percentages 70 procent respectievelijk 51 procent.
Flexibele contracten
Wel is het zo dat werkgevers nog voorzichtig zijn met het aangaan van verplichtingen; 865 procent van de hogeropgeleiden heeft een contract voor bepaalde tijd gekregen. Flexibiliteit en kunnen laveren op grillige economische golven is het devie aldus Yacht.
Rapport Flexibele arbeidsrelaties en Wet Werk en Zekerheid
Bij iedere overeenkomst een helder voorbeeldcontract!
Direct aan de slag met flexibele arbeidsrelaties? Met dit rapport – aangepast aan de Wet Werk en Zekerheid waarvan enkele regels al per 1 juli 2014 in gaan – beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met de meest gebruikte flexibele arbeidscontracten, Meer informatie