Asielzoekers mogen voortaan 24 weken per jaar werken, twee keer zoveel als voorheen. Hierdoor blijven asielzoekers actief zonder dat ze valse hoop op een verblijfsvergunning krijgen. Dat laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.
Door kantoren te sluiten verdwenen vorig jaar bij overheden en banken duizenden banen, vooral op mbo-niveau. Aan de onderkant en op het hoogste niveau kwamen er wel banen bij. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de honderd grootste werkgevers van Nederland.
Een op de drie werkende Nederlanders doet momenteel wel eens vrijwilligerswerk. Dit aandeel zou fors stijgen als bedrijven dit zouden faciliteren. Circa een derde van degenen die nu geen vrijwilligerswerk doen zou dit wel doen als de baas hiertoe mogelijkheden zou bieden. Bedrijven zou het bovendien verplicht moeten worden om iets terug te doen voor de samenleving, vindt twee derde. Dit blijkt uit onderzoek van de ING onder meer dan 1.000 respondenten in Nederland.
De belangrijkste onderwerpen op de HR-agenda zijn allemaal gerelateerd aan het vinden, binden en boeien van personeel. Dit blijkt uit de HR Strategic Leadership Survey van Harvey Nash onder meer dan 300 HR-professionals.
Steeds vaker gebruiken werknemers LinkedIn, Facebook en Twitter bij het zoeken naar een baan. En steeds vaker maken bedrijven daar gebruik van door hun ‘corporate identity’ via social media te laten zien.
17 procent van de Nederlandse beroepsbevolking die in 2010 aan een (nieuwe) baan is begonnen, geeft aan deze te hebben gevonden via bekenden en/of het eigen netwerk. Dit maakt dat bekenden/netwerk in 2010 weer de effectiefste bron was voor het vinden van een (nieuwe) baan, hoewel zij ten opzichte van 2009 licht aan effectiviteit heeft verloren.
HR-managers zien het werven van personeel steeds meer als een grote uitdaging. Dit is een groot verschil met 2010 en 2009, toen inkrimping, ontslag en de gevolgen van de crisis werden gezien als uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek van Heliview Research onder 643 werkgevers.
Bedrijven die tijdens de crisis in hun personeelsbestand hebben gesneden, willen hun toekomstige personeelsgroei voornamelijk met flexibel personeel realiseren. Van de totale personeelsgroei verwacht men gemiddeld tachtig procent in te vullen met flexibel personeel.
Eén op de drie bedrijven reageert niet op online sollicitaties. Dat blijkt uit het jaarlijkse sollicitatieonderzoek van Digitaal-Werven. Bij dit onderzoek wordt niet alleen de website van bedrijven beoordeelt, ook wordt er een zogenaamde ‘mystery sollicitant’ opgevoerd.
Nederlandse mkb-bedijven maken zich nog altijd meer zorgen over krapte op de arbeidsmarkt voor geschoold personeel, dan over een gebrek aan orders. Maar het tij keert snel.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling