Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat hun baan in 2030 nog bestaat. Dat blijkt uit het kwalitatief onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Het onderzoek is uitgevoerd binnen de sectoren Oil & Gas, IT en Engineering & Technology, die naar verwachting over 15 jaar een belangrijk aandeel van de arbeidsmarkt vormen.
Wist u dat investeringen in competentiemanagement op het gebied van werving en selectie gekenmerkt wordt door aanzienlijk minder uitstroom van medewerkers die korter dan twee jaar in dienst zijn?
De toekomst ziet er voor Nederland, en dan met name Amsterdam, rooskleurig uit. Onze hoofdstad heeft een grote aantrekkingskracht op internationaal talent. Goed voor de economie en de werkgelegenheid, en ook voor recruiters biedt dit kansen. Paul D’Arcy, vicepresident van ’s werelds grootste vacaturesite Indeed, over de opkomst van tech-bedrijven, mobiel solliciteren en het aantrekken en behouden van personeel. “Wie geen geschikte kandidaten kan vinden, moet ze zelf opleiden.”
Ondanks de aantrekkende economie is er sprake van een steeds grotere mismatch op de arbeidsmarkt: het aantal vacatures stijgt bijna evenredig aan het aantal werklozen. Er is minder behoefte aan administratieve en productiegerelateerde krachten, terwijl de vraag naar IT-specialisten en technici stijgt. Niet alleen verschuift de vraag, ook groeit de behoefte aan hoger geschoold personeel.
Een 'Tripadvisor' voor sollicitanten... De Amerikaanse bedrijfsreviewsite Glassdoor, waar werknemers hun werkgever kunnen recenseren, heeft nu ook een Nederlandse versie.
Negen op de tien Nederlandse HR-managers en topbestuurders heeft te maken gehad met een foutieve aanstelling binnen de huidige organisatie. De verkeerde collega aan boord halen levert menig onderneming reputatieschade en een achterstand op de concurrentie op. In slechts iets meer dan een derde van de gevallen gaat het mis omdat de benodigde kennis of vaardigheden ontbreken.
Het vertrouwen van de Nederlandse professional is toegenomen, wat resulteert in een verhoogde arbeidsmobiliteit en een stijging van 9 procent in personeelsadvertenties in Q4 2014 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zo meldt European Job Index Robert Walters.
Vanwege een toenemende wervingsactiviteit wordt het behouden van werknemers op sleutelposities de topprioriteit van bedrijven. Verder is de verwachting dat vooral de vraag naar specialisten op het gebied van talentontwikkeling en remuneratie in 2015 verder groeit. Dit concludeert Robert Walters op basis van zijn nieuwste Salary Survey 2015.
Medewerkers klantenservice, software engineers, docenten, verpleegkundigen, 24 functies, verdeeld over acht beroepsgroepen, maken het komend jaar de meeste kans op een baan zo blijkt uit de Hottest jobs 2015-lijst van Randstad.
Gemiddeld is het vacatureaanbod met 30 procent gestegen in 2014. In geen enkele beroepscategorie is het aantal vacatures afgenomen zo meldt Monsterboard.