Tegen 2030 kan een tekort van 1,4 miljoen mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt ontstaan volgens McKinsey. Het adviesbureau stelt een vierdelig plan voor waarmee het voorspelde tekort kan worden teruggebracht tot ongeveer 200.000.
De eerste kamer heeft onlangs het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen verworpen. Daarover heerst bij HR-professionals onbegrip. Ook blijkt een kwart van de bedrijven zelf geen actief beleid te hebben om discriminatie bij werving tegen te gaan.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt miljoenen uit voor pilotprojecten die onder meer bijdragen aan instroom en behoud van personeel. De gemeente Deurne is in een eerder stadium al met succes aan de slag gegaan met een onconventionele aanpak.
Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen.
Europese bedrijven scoren onvoldoende op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI), zo luidt de conclusie van de onderzoekers. Experimenten wijzen op grote winst voor de inzet van arbeidsmigranten en kenniswerkers.
Nu de Wet gelijke kansen bij werving en selectie is verworpen door de Eerste Kamer, moeten gemeenten de handschoen oppakken. Dat stelt Movisie, het kennisinstituut voor sociale vraagstukken. ‘Objectief werven en selecteren is ook in het voordeel van werkgevers, want zo vinden ze de mensen die het beste voor de functie zijn toegerust.'
Op 26 maart stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. In aanloop naar het Eerste Kamerdebat op 27 februari had een aantal stakeholders veel kritiek geuit. Eén van de argumenten om tegen de wet te stemmen was dat de wet (kleinere) bedrijven te veel regeldruk zou geven. Het Netwerk voor HR-professionals (NVP) is verbaasd. 'In de dagelijkse HR-praktijk is deze wet nodig, want zelfregulering komt te weinig van de grond.'
Je zoekt de beste voor de functie maar je eindigt met iemand die het meest op jou lijkt. Dat is hoe het meestal - onbewust - gaat. Hoe kun je dat voorkomen en vooroordelen en vooringenomenheid tegengaan? Door objectievere en gestructureerde selectiemethoden te gebruiken is de conclusie uit onderzoek onder meer dan tweehonderd HR-professionals uit verschillende sectoren en regio’s.
Hoewel de vraag naar recruitment- en HR-professionals in de loop van 2023 afnam, bleef de schaarste groot. Wat verder opvalt is dat nauwelijks ICT-eisen gesteld worden in de vacatures. Dit en meer blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers 2023 van Compagnon, uitgevoerd door Intelligence Group. 'Voor twee beroepsgroepen die essentieel zijn in de transitie die organisaties door moeten maken, zijn de vacatures en skillsprofielen opvallend klassiek'
De meeste onderbenutte deeltijders - mensen die in deeltijd werken, maar meer uren zouden willen werken en daarvoor ook direct beschikbaar zijn - waren in 2022 te vinden in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In Zeeland en Utrecht kwamen ze relatief het minst voor. Dat blijkt uit nieuwe regionale cijfers van het CBS.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling