Maar liefst 21% van de sollicitaties bij grote organisaties in Nederland blijft onbeantwoord. Hiermee komt dit percentage voor het eerst sinds 2013 weer boven de 20% uit. Dit blijkt uit mystery sollicitaties van Digitaal-Werven onder de 500 grootste en bekendste organisaties van Nederland.
Na 60 dagen staat meer dan een kwart van de vacatures (27,6 procent) nog open. Vooral in Gelderland hebben werkgevers moeite om posities vervuld te krijgen: daar staat na zestig dagen 28,8 procent van de vacatures nog open. Dit blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. De resultaten schetsen een vergelijkbaar beeld met dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat onlangs concludeerde dat het Nederlandse bedrijfsleven moeite heeft met het vinden van geschikt personeel.
Bijna de helft van de pas afgestudeerden start een carrière met een te hoog zelfvertrouwen. Managers zien dit als een belemmering op de werkvloer. Een gebrek aan technische kennis zien bedrijven als een kleinere drempel bij de pas afgestudeerden. Het zijn namelijk de soft skills die steeds belangrijker worden.
Steeds meer wijzen algoritmen de perfecte kandidaat aan. Vervolgens is het wel aan de managers om te bepalen of ze de kandidaat ook echt willen aannemen.
Meer dan de helft van de Nederlandse mkb’ers (53%) is van mening dat talent niet schaars is, als je maar weet waar je moet zoeken. Vooral het eigen netwerk en dat van collega’s wordt ingezet om nieuw personeel te werven (59%). Hierna volgen het inschakelen van intermediairs en uitzendbureaus (52%) en het plaatsen van een vacature op de bedrijfswebsite (52%). Door de inzet van deze middelen zijn de meeste vacatures binnen tien weken ingevuld (63%).
Wanneer een medewerker zijn LinkedIn-profiel aanpast, kan dit een aanwijzing zijn voor zijn aanstaande vertrek. LinkedIn heeft in San Francisco een rechtszaak verloren die het bedrijven onmogelijk moest maken om deze openbare informatie van profielen door te sturen naar werkgevers.
Bent u op zoek naar schaars toptalent? Dan volstaat het plaatsen van uw vacatures op verschillende jobsites en het doorspitten van cv-databases al lang niet meer. U moet actief big data op de arbeidsmarkt analyseren en op zo op zoek gaan naar 'latente kandidaten'.
Werkgevers mogen het gedrag op sociale media van sollicitanten niet zomaar checken. Ook gegevens van een openbaar profiel mogen niet altijd ‘voor eigen doeleinden’ worden ingezet. Dat staat in het pas verschenen rapport 'Dataprocessing at Work' van de Europese privacy-toezichthouders. De richtlijnen in het rapport zijn echter nogal ingewikkeld.
Een sterk werkgeversmerk zorgt ervoor dat uw organisatie de juiste mensen aantrekt en aan zich bindt om organisatiedoelstellingen te realiseren. Maar hoe bouwt u aan een sterk werkgeversmerk? En wat is de rol van social media binnen uw employer branding strategie?
Amerikaanse werkzoekenden kunnen er sinds eind juni al gebruik van maken: Google for Jobs. Deze nieuwe zoekfunctie kan vacaturesites overbodig maken, omdat vacatures gratis direct worden doorgeplaatst. Bovendien suggereert Google relevante functietitels waar werkzoekenden niet meteen aan denken.