In de Wet op de Medische Keuringen staat dat vragen stellen aan sollicitanten over hun gezondheid niet mag. Niet in de gesprekken en niet in sollicitatieformulieren. Toch gebeurt het, bijvoorbeeld over medicijngebruik en arbeidsgeschiktheid. Sollicitanten worden daarmee aangetast in hun privacy. De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) vraagt bedrijven en brancheorganisaties om hier aandacht aan te besteden.
De staatssecretaris gaat na hoe ze dit effectief kan doen en denkt daarbij onder andere aan het scannen van vacatureteksten of het inzetten van mystery calls en mystery guests. Daarnaast overweegt de staatssecretaris ondernemingen te vragen een paragraaf in hun jaarverslag op te nemen waarin zij de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in hun organisatie transparant maken.
Een derde van de hoogopleiden wordt één of meerdere keren per maand benaderd door recruiters. Vrouwen krijgen veel minder vaak een baan aangeboden dan mannen. 41 Procent krijgt nooit een aanbod van recruiters tegenover 20 procent van de mannen. Dit blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder ruim 4.000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders.
Het aantal organisaties dat problemen ervaart om specifieke vacatures ingevuld te krijgen blijft stijgen: inmiddels betreft dit 71% (2017: 56%). Voor volgend jaar wordt een verdere toename verwacht. Ook is het voor het merendeel (60%) van de organisaties een probleem om bestaand personeel vast te houden, dat is 10% meer dan vorig jaar.
Blockchain zal de manier van werken in HR en recruitment in de komende jaren flink beïnvloeden: veel taken worden automatisch, snel en betrouwbaar uitgevoerd dankzij deze technologie. Denk aan het checken van opleiding en werkervaring, referenties en arbeidscontracten.
Hoewel nieuwe technologieën het recruitmentproces makkelijker en sneller maken, blijft menselijk contact essentieel om talent aan te trekken en te behouden. Bij elke fase in werving en selectie blijkt een oprechte menselijke connectie een cruciale rol te spelen. Werkzoekenden willen een goede match met hun passies en waarden, en zoeken naar signalen van vertrouwen bij hun potentiële nieuwe werkgever.
39 Procent van de grootste werkgevers heeft geen privacy statement met daarin verwijzingen naar de verwerking van cv’s en/of sollicitanten en zijn derhalve niet ‘AVG recruitment proof’. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder de top-100 meest favoriete werkgevers en top-25 grootste (uitzend)bureaus.
"Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen. Want werkgever zijn ís sociaal, je werkt immers met mensen.” Met deze woorden prijst staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara Van Ark bedrijven die op de Dag van de 1000 Voorbeelden werden beloond voor hun sociaal ondernemerschap.
Eén op de tien werknemers zoekt tijdens het werk stiekem naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Unique onder 1600 respondenten. 13 procent zegt vacatures te bekijken onder werktijd, maar dat hun leidinggevende hier wel vanaf weet. Een deel van de respondenten (9%) geeft aan wel een nieuwe baan te willen zoeken onder diensttijd, maar dat dit niet mogelijk is.
Het aantrekken van talent is voor organisaties momenteel een grotere uitdaging dan het aantrekken van nieuwe klanten. Meer dan de helft van de werkgevers (52,1 procent) geeft aan dat het binnenhalen van nieuwe klanten minder problemen oplevert dan het aantrekken van de juiste benodigde werknemers.