Het is in de historie van Digitaal-Werven nog nooit voorgekomen dat alle genomineerden zo dicht bij elkaar lagen als dit jaar aldus de jury. Toch wezen ze de NS als winnaar aan. Lees hier de sterke en verbeterpunten uit het juryrapport.
Werkgevers zetten in op flexibele werktijden, thuiswerken, meer opleidingsmogelijkheden en een à la carte loonpakket om talent aan zich te binden. Dit blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2020, opgesteld op basis van onderzoek onder 200 Nederlandse CFO’s en 300 ‘hiring managers’ met wervingsbevoegdheid. Een derde van hen is bereid het salaris te verhogen en/of de secundaire arbeidsvoorwaarden te verbeteren als zij problemen ervaren met het vervullen van een vaste vacature.
Zoekt u vernieuwende aanpakken om de beste kandidaat voor de baan aan te nemen, ongeacht culturele achtergrond? Of heeft u moeite om voldoende personeel te werven en zou u graag het aantal kandidaten vergroten? Wilt u een meer divers personeelsbestand? Dan doet zich nu een mogelijkheid voor om onder begeleiding aan de slag te gaan met het objectief werven en selecteren van kandidaten.
Werkgevers zijn straks verplicht om beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie bij werving en selectie. Mensen met een migratieachtergrond maken namelijk nog steeds minder kans op een e-mail, voicemail of telefoontje naar aanleiding van een sollicitatie, dan mensen zonder migratieachtergrond. Ten opzichte van 2015 lijken werkgevers in 2019 nog steeds te discrimineren op migratieachtergrond, maar wel minder.
De focus bij recruiters is steeds minder gericht op snel vacatures vervullen, en verschuift steeds meer naar de lange termijn: hoe kun je personeel vasthouden? En hoe kun je voorsorteren richting de toekomst?
Het aandeel organisaties met werknemers die een cursus of opleiding volgen, blijft constant. Werkgevers willen meer overheidsinvesteringen in scholing/training. Dit en meer blijkt uit 'Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers – editie 2' van het Sociaal Cultureel Planbureau.
Discriminatie tijdens werving- en selectie kan werkgevers en uitzendbureaus voortaan duur komen te staan. Naast boetes tot € 4500 per geval wordt hun wangedrag door de overheid naar buiten gebracht. Dit kondigde staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken onlangs aan in een wetsvoorstel.
In bijna 3 van de 4 meest gevraagde functies in Nederland (72%) is het moeilijk tot zeer moeilijk om voldoende mensen te werven. Werkgevers zitten op dit moment vooral te springen om medewerkers klantenservice, productiemedewerkers en servicemonteurs. In totaal werden er maar liefst 73.474 vacatures geplaatst voor deze drie functies in de eerste helft van 2019.
Nederlanders schromen niet de tijd van de baas te gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit een analyse van het gespecialiseerde recruitmentbureau Robert Half. De piekmomenten voor solliciteren bevinden zich tussen 11.00 en 14.00 uur, met maandag als populairste dag. De cijfers tonen daarnaast dat we vooral in de maanden na een vakantieperiode op zoek gaan naar een nieuwe baan.
Nieuw onderzoek van LinkedIn onder werknemers en HR-professionals onthult de impact van taalgebruik op het aantrekken van talent en de verschillen in hoe mannen en vrouwen reageren op bepaalde woorden. De helft van de Nederlandse vrouwen (49%) zegt dat het woord ‘agressief’ in vacatures afschrikt in plaats van aantrekt. Dat terwijl er wereldwijd 50.000 vacatures op LinkedIn staan waarin dat woord voorkomt.