Ondanks groeiende aandacht voor diversiteit en inclusie (DEIB+), heeft 43% van de Nederlandse werknemers het gevoel dat ze niet volledig zichzelf kunnen zijn op de werkvloer. Daarnaast meldt 14% van de werknemers zelfs discriminatie, oplopend tot 29% bij LGBTIQA+-respondenten. Tegelijkertijd neemt meer dan de helft van de HR-beslissers (51%) geen maatregelen om vooroordelen in het wervingsproces te voorkomen.
Nu asielzoekers het hele jaar mogen werken in plaats van slechts 24 weken, is een belangrijke drempel voor werkgevers om asielzoekers aan te nemen weggenomen.
Organisaties maken zich zorgen over de nauwkeurigheid van deze documenten, maar de meeste werkgevers ondernemen nog geen stappen
Werkgevers zien een grotere uitdaging voor de toekomst in het aantrekken van het juiste personeel. De belangrijkste factor hierbij is de vaardigheidskloof. Toch biedt minder dan de helft van de Nederlandse organisaties regelmatig interne opleidingen en trainingen aan om deze kloof te dichten.
Tegen 2030 kan een tekort van 1,4 miljoen mensen op de Nederlandse arbeidsmarkt ontstaan volgens McKinsey. Het adviesbureau stelt een vierdelig plan voor waarmee het voorspelde tekort kan worden teruggebracht tot ongeveer 200.000.
De eerste kamer heeft onlangs het wetsvoorstel toezicht gelijke kansen verworpen. Daarover heerst bij HR-professionals onbegrip. Ook blijkt een kwart van de bedrijven zelf geen actief beleid te hebben om discriminatie bij werving tegen te gaan.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt miljoenen uit voor pilotprojecten die onder meer bijdragen aan instroom en behoud van personeel. De gemeente Deurne is in een eerder stadium al met succes aan de slag gegaan met een onconventionele aanpak.
Vooral financiële middelen zoals een aanbrengpremie en hoger inschalen zijn populair, maar ook persoonlijke aandacht en het verbeteren van de werk-privé-balans behoren tot de ingezette middelen.
Nu de Wet gelijke kansen bij werving en selectie is verworpen door de Eerste Kamer, moeten gemeenten de handschoen oppakken. Dat stelt Movisie, het kennisinstituut voor sociale vraagstukken. ‘Objectief werven en selecteren is ook in het voordeel van werkgevers, want zo vinden ze de mensen die het beste voor de functie zijn toegerust.'
Op 26 maart stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. In aanloop naar het Eerste Kamerdebat op 27 februari had een aantal stakeholders veel kritiek geuit. Eén van de argumenten om tegen de wet te stemmen was dat de wet (kleinere) bedrijven te veel regeldruk zou geven. Het Netwerk voor HR-professionals (NVP) is verbaasd. 'In de dagelijkse HR-praktijk is deze wet nodig, want zelfregulering komt te weinig van de grond.'