Leiderschap betekent vaak de dingen doen die niemand anders wil doen. Denk aan gevoelige onderwerpen aansnijden, impopulaire beslissingen nemen, de verantwoordelijkheid nemen, een duidelijk pad uitstippelen in complexe omstandigheden of de status quo ter discussie stellen. Dit zijn niet de meest makkelijke (of leuke) taken, maar het goede nieuws is dat je jouw gedrag niet compleet hoeft te veranderen om productiever te worden; in de meeste gevallen zijn enkele kleine aanpassingen in je planning- en communicatiegewoontes al genoeg.
Pieter Versteeg nam als CHRO bij Sodexo Nederland het voortouw om een proactieve, resultaatgerichte cultuur te creëren. Breed binnen de organisatie. Hij nam de invloedrijke inzichten van leiderschapsexpert Stephen R. Covey als startpunt: blijf weg uit de cirkel van betrokkenheid en leef je (werkzame) leven in de cirkel van invloed. Tijdens HR Day op 3 oktober vertelt hij er alles over, nu alvast een ruim inkijkje.
Verandering. Het is een constante. Helaas wel een waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. En die ook niet altijd goed gaat. Dus als er dan toch veranderd moet worden, laten we het dan goed proberen te doen aldus reorganisatie-regisseur Rein Heddema. Volgens het 3R-model.
Steeds meer werkgevers zien banen ontstaan uit robotisering. Oprukkende technologie vraagt van werknemers om andere vaardigheden.
Remote werken is here to stay. Door corona konden bedrijven niet anders. We moesten wel met zijn allen thuiswerken. Na twee jaar is het duidelijk: werkgevers én werknemers kunnen niet meer terug en dat willen ze ook niet. Daarom is het hoog tijd voor de volgende stap: de bestaande realiteit formaliseren, policies structureel goed inrichten en oog hebben voor de details.
HR-afdelingen hebben een steeds grotere rol in het aanjagen van verandering in de organisatie, maar hebben ze daar ook de skills voor in huis? AWVN heeft samen met de NVP gekeken naar de skills die de HR-professional van nu nodig heeft. In dit blog vier skills die onontbeerlijk zijn om het werk in een HR-team anno nu gedaan te krijgen.
In mijn eigen werk is organisatieontwerp een ongelooflijk veelzijdig onderwerp. Op het eerste gezicht heb je de algemene structuur van een bedrijf: afdelingen, loopbaantrajecten, functies, verantwoordelijkheden, locaties, entiteiten en meer. Maar als je nog iets verder kijkt, heb je een heel ecosysteem dat die structuur aandrijft. Denk maar aan de manier waarop informatie circuleert, hoe kennis wordt gedeeld en hoe alles in zijn werk gaat. Dit is mijn visie op hoe organisatieontwerp onze huidige structuur zou kunnen veranderen. – Ross Seychell
Gedragsverandering stimuleren blijft in de praktijk ontzettend lastig. Er bestaan geen ‘magic bullits’. Wat wel werkt: in de praktijk continu experimenteren en kijken wat daadwerkelijk helpt. Organisatiepsycholoog en communicatiekundige Thijs Leenman MSc. beschrijft dit inzicht uit de organisatiepsychologie en geeft daarbij voorbeelden.
Business Agility is het vermogen van een organisatie om zich snel aan te kunnen passen aan de veranderingen in de markt en flexibel te reageren op de wensen van de klant. Niet zo gek dus dat Business Agility in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden en de term niet meer weg te denken is uit de boardroom. "We moeten meer agile worden", hoor je binnen menig MT. Maar toch krijgt een cruciaal aspect vaak nog veel te weinig aandacht: de menselijke factor.
Welke organisatie sleept in maart de eerste Diversity Firm Award in de wacht? Jurylid Joeri de Groot, Managing Director Co-Investments AlpInvest Partners, weet uit ervaring wat daar voor nodig is.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling