Technologie heeft steeds meer invloed op de manier waarop we werken en leven. Dit heeft invloed op de manier van leiderschap, medewerkersbinding en hoe er onderling wordt samengewerkt. Erik de Muinck Keizer, Country Manager Google Enterprise in de Benelux, en HR-directeur Robert-Jan van Berckel, geven hun visie op de ontwikkelingen van HR en technologie en hoe deze meer dan ooit met elkaar verbonden zijn.
Medewerkers willen op de werkvloer op dezelfde wijze gebruik kunnen maken van sociale media en andere digitale tools als ze thuis gewend zijn. Deze tools kunnen de driver zijn voor een cultuurverandering binnen het bedrijf, aldus Erik de Muinck Keizer, Country Manager Benelux en Robert-Jan van Berckel, Senior HR business partner bij Google.
HR is niet klaar voor de belangrijkste uitdagingen waar bedrijven mee te maken krijgen, zoals leiderschap, retentie, engagement, talentmanagement en het ontwikkelen van de HR-functie. Dit blijkt uit het onderzoek Global Human Capital Trends 2014: Engaging the 21st-century workforce van Deloitte onder meer dan 2.500 CEO’s en HR-directeuren uit 90 landen.
Verbetertrajecten in organisaties kunnen succesvoller zijn als managers en medewerkers elkaars taalgebruik en cultuur beter leren begrijpen. Bedrijven kunnen dit stimuleren door meer dialoog en samenwerking tussen verschillende beroepsgroepen te organiseren. Ook opleidingen kunnen hieraan bijdragen door meer aandacht te besteden aan invalshoeken en denkwijzen uit andere vakgebieden. Dit concludeert Jos Pieterse in zijn proefschrift ‘Service Engineers in Change: Count your words’. Op 14 maart 2014 promoveert Pieterse aan de Open Universiteit.
GE Odink & Koenderink uit Haaksbergen won op 12 november 2013 de tweede editie van de HR Proffie Veerkrachtprijs omdat ze het beste vermogen tot aanpassen had laten zien. Een terechte beloning aldus Els ten Cate, HR Manager van GE Odink & Koenderink: “De medewerkers hebben veerkracht getoond ondanks alle genomen maatregelen en het verlies van talloze collega’s.”
‘Job crafting’, oftewel de kleine aanpassingen die werknemers zelf maken aan hun werk, is een belangrijke methode tijdens organisatieverandering. Dat is de belangrijkste bevinding van Paraskevas Petrou in zijn proefschrift voor Universiteit Utrecht waarin hij onderzocht wat werknemers zelf kunnen doen om organisatieveranderingen te ‘overleven’.
Verzekeraar Achmea opereert sinds 1 januari 2012 als één concern. De strategie moet merken als FBTO en Interpolis klaar maken voor 2020. Het streven om de klant bij alles centraal te stellen is de reden voor deze ingrijpende organisatieaanpassing. Een interview met Elly Ploumen, Directeur Group HR Achmea.
Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Het is een intern gericht proces, terwijl de markt vraagt om alert zakendoen. Tijdens het reorganisatietraject breekt er voor werknemers een onzekere tijd aan. Dit heeft effect op de focus, motivatie en productiviteit. Het is daarom in ieders belang om de doorlooptijd van een reorganisatie zo kort mogelijk te houden. Een reorganisatie kent geen ruimte voor vergissingen, dat ondermijnt direct het vertrouwen en kan tot extra (juridische) kosten leiden. Aan welke basisvoorwaarden moet je voldoen om de reorganisatie succesvol te laten verlopen?
“HR is ineffectief”, aldus blijkt uit een door KPMG gesponsord onderzoek dat is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit. Leiders van Internationale organisaties zijn van mening dat HR onvoldoende in staat is toegevoegde waarde te leveren. Directies beschouwen HR als een afdeling die afgaat op instinct en nauwelijks analyses gebruikt voor het sturen van de organisatieprestatie. Hoe kan HR succesvol veranderen?
Volgens het Center for Creative Leadership (CCL) richten organisaties zich bij veranderingen te veel op het veranderen van systemen, processen en procedure en niet op het veranderen van de mensen en cultuur. Hierdoor missen veel veranderprocessen hun doel, meldt managersonline.nl.