Het gaat goed met Management Development in Nederland. Er is aandacht voor de individuele ontwikkeling en nut en noodzaak zijn helder. Maar er zijn ook een aantal zaken die beter kunnen. Zo blijft de strategische inbedding van MD een punt van aandacht en blijft ook de evaluatie van MD achter. In dit artikel een aantal conclusies uit het ‘Benchmark-onderzoek Management Development’ van NVP, NFMD, Vrije Universiteit en Ebbinge & Company.
Jubileumbonus, vakantiegeld, ouderschapsverlof, eindejaarsuitkering. Bij Vitens worden de extra’s – en nog veel meer – compleet afgeschaft. De 1700 werknemers van de drinkwatergigant krijgen er vanaf 2011 een individueel en flexibel besteedbaar budget voor terug. Directeur HR Hank Kuit veroorzaakte deze aardverschuiving in het CAO-systeem van arbeidsvoorwaarden en lijkt zo een revolutie in de non-profit te ontketenen.
De mondiale markt voor kopiëren en printen groeit nauwelijks meer. Daarom koos het Japanse Ricoh voor een nieuwe strategie. De specialist in hardwaretechnologie transformeert zich sinds enkele jaren tot aanbieder van hoogwaardige IT-oplossingen. Ricoh Nederland geeft performance management én het Nieuwe Werken daarin een hoofdrol. Directeur HR Martijn Wecke schetst het toekomstscenario.
Inzetbaarheid is de komende jaren een kernthema in arbeidsorganisaties. AWVN heeft hierop in 2010 een visie ontwikkeld, samen met enkele HR-managers en een wetenschapper. Hoe deze visie steeds meer werkelijkheid wordt leest u hier.
Eigenaarschap als succesfactor, dat is letterlijk van toepassing op ingenieurs- en adviesbureau Movares. Bij het voormalige Holland Railconsult zijn medewerkers op alle niveaus mede-eigenaar van het bedrijf. Een bijzondere situatie die zijn weerslag heeft op de strategische betekenis van HR binnen de organisatie.
Hoewel de Belastingdienst de laatste tijd regelmatig in zwaar weer verkeert, is het werkgeversimago nog altijd goed voor voldoende instroom. Onder de bezielende leiding van Jenny Thunnissen is onder meer het zogenoemde ‘ collegiaal management’ ingevoerd en komen steeds meer managers van buiten. “Geen problemen zonder oplossingen.”
Werknemers die te maken krijgen met een reorganisatie ervaren vaak dat de organisatie hun verplichtingen wijzigt zonder dat ze daarin worden gekend. Hun zogenoemde psychologische contract wordt geschonden en werknemers gaan zich negatief gedragen of verlaten het bedrijf.
Nieuwe kleefstof is nodig om sociale ordening in de samenleving en organisaties te bewerkstelligen en om energie te genereren. Deze tijd vraagt om een 2.0 samenleving en 2.0 organisaties. HR is daarbij aan zet.
Van een stoffig imago heeft de gemeente Zwolle al jaren geen last. Vorig jaar nog werd de gemeente uitgeroepen tot ‘beste werkgever non-profit’. Nu de externe dienstverlening structureel op een hoog peil is beland, wordt het blikveld meer naar binnen gericht. Met een compleet pakket e-HRM voor alle ambtenaren wakkert de Overijsselse hoofdstad ‘eigenaarschap, zelfleiderschap en ondernemerschap’ verder aan.
ABN AMRO en de Rabobank beleven door de kredietcrisis misschien wel de meest turbulente periode uit hun bestaan. Het oplossen van de gevolgen daarvan vraagt om stuurmanskunst en – vooral –nieuw leiderschap. Peter Versluijs en Michael