In 40% van de gevallen is HR niet actief betrokken bij de transformatie naar een agile organisatie. Dit betekent dat het initiatief elders in de organisatie genomen wordt en HR hier geen rol in krijgt of neemt. In verhouding met de bredere organisatie blijkt de HR afdeling nog maar beperkt bezig te zijn met agile werken, denken en organiseren. Met als gevolg dat zij hierdoor ook als minder geloofwaardige partner wordt gezien bij agile transformaties.
Sinds een groot deel van de Nederlandse werknemers vanuit huis aan het werk is, is in veel gevallen de boardroom vervangen door de keukentafel. Uit een rondgang van de Volkskrant langs de CEO's van de tien grootste werkgevers van Nederland, blijkt dat vijf van hen momenteel volledig vanuit huis werken; nog eens vier geven aan dit zoveel mogelijk te doen.
Op regelmatige basis volgen we de laatste Nederlandse coronacijfers en wereldwijd volgen we trends rondom de verspreiding van het virus. Data maken ineens een heel belangrijk deel van - letterlijk - ons bestaan uit. Sterker nog, onze regering baseert er beleid op dat direct impact heeft op ons leven. Wat kunnen we hiervan leren voor HR-thema's zoals verzuim, verlof of medewerkersbetrokkenheid?
Werkgevers maken zich op voor de her- of opstart van hun bedrijf. 95 procent heeft maatregelen getroffen om volgens de nieuwe overheidsvoorschriften van de ‘1,5-metersamenleving’ te kunnen werken of is bezig zulke maatregelen te treffen. Ook hebben bedrijven een scala aan andere maatregelen getroffen om de klappen van de coronacrisis op te vangen.
Ouders van jonge kinderen krijgen vanaf augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken voor ouders om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.
Iedere medewerker beleeft de coronacrisis weer anders. Daar komt nog bij dat een groot deel van het personeelsbestand op afstand in wisselende thuisomstandigheden moet werken. Hoe geef je vanuit de organisatie sturing en hoe achterhaal je vanuit HR wat er werkelijk ‘leeft’ bij de medewerker? En hoe neem je mensen mee in de transitie van de business? In deze webinaropname helpen Duco Molenaar en Jan Tjerk Boonstra u op weg!
Niet alleen voor de komende maanden zullen kantoren Covid-19-proof gemaakt moeten worden, ook voor de tijd daarna is het goed om na te denken over de functie van het kantoor. Deze zullen blijvend anders gebruikt gaan worden. Dit stelt CBRE. De vastgoedadviseur heeft daartoe een lijst opgesteld van eisen aan het kantoor van de toekomst.
Het kantoorleven gaat ingrijpend op de schop door corona. Zo komt er een einde aan flexplekken en fysieke personeelsbijeenkomsten. En er moet minimaal tien vierkante meter ruimte zijn per werknemer, veel meer dan nu vaak de praktijk is. Dat blijkt uit een concepthandleiding voor bedrijven en instellingen voor de inrichting van hun kantoor, die ingezien is door de redactie van De Monitor (KRO-NCRV).
Ondanks de grotere fysieke afstand tussen werkgevers en medewerkers, heeft de meerderheid thuis inmiddels een plek gevonden om goed te kunnen werken en voelt een groot deel zich gezien en gewaardeerd door leidinggevenden. Sterker nog, een groot deel van de respondenten wil ook na corona vaker thuis kunnen werken. Dat neemt niet weg dat veel mensen hun collega’s missen en er extra aandacht moet zijn voor (virtuele) samenwerking en dialoog over het werk zelf.
Werkgeversorganisaties, gemeenten, vakbonden en de landelijke overheid slaan de handen ineen om werkend Nederland zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen. Via de lancering van het platform NLWerktDoor brengen de organisaties vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Dit maakt snelle matches in de regio mogelijk om mensen tijdens deze crisis aan het werk te houden en sectoren van voldoende personeel te voorzien.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling