De helft van de medewerkers wil zodra het kan weer meerdere keren per week naar kantoor. Toch wil de meerderheid ook na corona vaker thuiswerken en zijn/haar tijd flexibeler indelen. Dat blijkt uit het nationaal coronawerkgeversonderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction en PROOF.
Ongeveer de helft van de woonwerkverplaatsingen in het OV wordt doorgaans gemaakt door mensen die ook vanuit huis kunnen werken. Volledig vanuit huis werken kan echter leiden tot grotere sociaaleconomische verschillen in de samenleving. Ook zal thuisblijven een langeretermijneffect hebben op de kwaliteit van werk. Wanneer deze thuiswerkers éénmaal per week een dag naar het werk gaan én de gekozen dag goed over de week gespreid wordt, zal dat de druk op de spits nog steeds binnen de perken houden.
Bedrijven in Nederland hebben de werving van nieuwe mensen geschrapt en willen besparen op lonen en bonussen terwijl ze worstelen om de economische tegenwind als gevolg van de wereldwijde pandemie het hoofd te bieden, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson.
De horeca is inmiddels weer open, maar verder luidt het advies van het kabinet nog steeds: werk zo veel mogelijk thuis als het kan. Veel grote bedrijven maken dan ook geen haast om hun medewerkers weer naar kantoor te laten komen, zo blijkt uit een rondgang van nieuwssite NU.nl.
Bedrijven die voor een grote reorganisatie staan en gebruikmaken van de verlengde NOW, moeten vanaf 29 mei 2020 rekening houden met de aanvullende voorwaarden uit het nieuwe noodpakket. Dit houdt onder meer in dat bedrijven die om bedrijfseconomische redenen meer dan twintig mensen moeten ontslaan, de vakbond of de personeelsvertegenwoordiging moeten betrekken. Dat schrijven de ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.
Facebook heeft minder tot geen kantoren meer nodig. Ceo Mark Zuckerberg wil zijn 48.000 medewerkers namelijk ook na de versoepeling van coronamaatregelen toestaan om vanuit huis te werken. Het salaris wordt dan afgestemd op de lokale kosten voor levensonderhoud.
Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven weet niet hoe ze met hun vakantiedagenbeleid om moeten gaan tijdens de huidige coronacrisis, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd adviesbureau.
Met versoepelingsmaatregelen in zicht gaan we ons langzamerhand voorbereiden op een terugkeer naar kantoor. Een gezond kantoor welteverstaan. Als eigenaar kun je daar zelf veel aan bijdragen. Bijvoorbeeld door te werken met het Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren dat Rijksoverheid, Platform Duurzame Huisvesting, TVVL en VLA twee jaar geleden lanceerden. Op vrijdag 8 mei vond het startoverleg met bba binnenmilieu, TVVL en VLA plaats om een update te geven aan dit succesvolle programma.
Het economisch noodpakket wordt met een maand verlengd tot 1 oktober. Dat heeft het kabinet vandaag met de sociale partners afgesproken. Ook is afgesproken dat bij grote ontslagaanvragen vakbonden betrokken moeten worden als bedrijven de loontegemoetskomingsregeling NOW ontvangen. Gebeurt dit niet dan kunnen bedrijven vijf procent gekort worden op het totale subsidiebedrag om misbruik van de NOW te voorkomen. Daarnaast komt er een wijziging in de nieuwe regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetvoorstel vereenvoudiging Wajong van staatssecretaris Van Ark, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Nieuw is dat de studiemaatregelen al met het nieuwe studiejaar ingaan. Ook is er een uitzondering gemaakt voor een specifieke groep Wajongers. De regels die te maken hebben met de hoogte van de aanvullende Wajong-uitkering voor werkende Wajongers gaan per 2021 in, net als het uitbreiden en verbreden van de regels rond het eindigen en herleven van het recht op Wajong.