Door de wereldwijde protesten een onvermijdelijke vraag: hoe staat het met racisme op de Nederlandse werkvloer? Vaak gaat het al mis bij de werving, maar ook binnen organisaties blijft het nastreven van diversiteit een heet hangijzer voor veel organisaties.
Werknemers ervaren dat thuiswerken beter aansluit op hun eigen sociale voorkeuren, dat ze efficiënter kunnen werken en meer regie hebben over hun werkdag. Dit blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door Tilburg University in samenwerking met Veldhoen + Company onder 5.000 respondenten uit heel Europa.
Herken je dat. De wekker gaat en je drukt nog even de 'snooze-knop' in. Heerlijk nog 9 minuten in dromenland, in een wereld rustig en normaal. Maar, terwijl jij verder slaapt verandert de wereld om je heen in een rap tempo en zit je ineens midden in een onverwachte COVID-19 crisis…
Maar liefst 53 procent van de Nederlanders die momenteel vanuit huis werken, keert liever niet terug naar kantoor totdat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan vertrouwen in collega’s te zijn; meer dan de helft van de ondervraagden is er namelijk niet gerust op dat zij zich aan alle coronamaatregelen houden.
Terwijl er de afgelopen drie maanden ruim 400 COVID-19 patiënten op de IC en speciaal daartoe ingerichte cohort-afdelingen werden verzorgd, draaide er achter de schermen van het Amphia Ziekenhuis in Breda een ongekende personele operatie. De recentelijk aangetreden HR-directeur Job Meijs kijkt tijdens het online congres Tomorrow@work terug op deze roerige periode.
In de HR Podcast geven we je elke twee weken inzichten in spannende innovaties die op allerlei manieren gevolgen hebben voor HR. Hier een selectie op het gebied van HR Analytics.
De gemiddelde loonafspraak bedroeg in mei 2,6 procent, iets lager dan vóór het begin van de coronacrisis. Achter dat gemiddelde zit een tweedeling tussen lagere afspraken in de marktsector (1,8 procent sinds de crisis) en hogere afspraken in de collectieve sector (3,5 procent sinds de crisis).
Faciliteer in deeltijd thuiswerken van werknemers en de spreiding van arbeidstijden. Houd daarbij rekening met de sector, specifieke omstandigheden en het type werkzaamheden. Maak een goede combinatie tussen online en fysiek onderwijs en houd daarbij rekening met de eigenschappen en vereisten van een opleiding en het type student. Stimuleer de kwaliteit van online onderwijs door op korte termijn te investeren. Verruim het tijdsslot voor het fysieke onderwijs. En stimuleer het gebruik van de tweewieler.
Opstarten en doorwerken tijdens de coronacrisis. Hoe doen we dat gezond, productief en verantwoord? Hoe kunnen we slim om covid-19 heen werken? En hoe coronagevoelig zijn uw taken eigenlijk? Er is een handig hulpmiddel om te bepalen in hoeverre uw werkzaamheden corona-alert, -gevoelig, -vermijdbaar en -neutraal zijn.
De komende tijd zal een groot deel van de kantoorwerkers gewoon thuisblijven. Toch vraagt de versoepeling van de coronamaatregelen om een visie op een nieuwe manier van werken. Wat als de medewerkers weer vaker naar kantoor komen? De verwachting is dat het kantoor van de toekomst om meer ruimte voor minder mensen vraagt.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling