Sinds de economische terugval stelen werknemers meer dan ooit van de baas. Dat beweert De Telegraaf op basis van een rondgang langs particuliere recherchebureaus.
Organisaties zijn steeds meer tijd kwijt aan het afhandelen van loonbeslagen of verzoeken om salarisvoorschotten. Dat blijkt uit een peiling door het Nibud en salarisverwerker ADP onder HR- en organisatieprofessionals.
Agressie op de werkvloer komt vaker voor dan voorheen, denkt 62 procent van de werknemers die meededen aan een enquête van Abvakabo FNV.
Nederlandse werknemers schenken relatief weinig aandacht aan conflicten op de werkvloer. Werknemers en leidinggevenden steken minder dan één uur per week in het hanteren van conflicten. Internationaal is dit gemiddeld 2,1 uur per week. Bij conflicten raken de Nederlanders niet zo snel van slag. Zo blijkt uit onderzoek van HR adviesbureau OPP.
In een arbeidsovereenkomst spreken werkgever en werknemer af dat voor beiden een opzegtermijn van drie maanden geldt. De werkgever zegt drie maanden van tevoren de arbeidsovereenkomst op. Is dit een geldige opzegging?
De Nederlandse arbeidsmarkt wordt verlamd door een slechte aansluiting tussen vraag en aanbod. De oorzaak ligt vooral in de arbeidsverhoudingen. Dit valt te lezen in Management Team.
De vakbonden slepen Albert Heijn voor de rechter om een verbod af te dwingen op het alles-in-één uurloon voor parttimers. In dit loon is vakantiegeld inbegrepen.
De persoonlijkheid van een werknemer is belangrijker voor het ontstaan van een burnout dan de relatie met de leidinggevende. Dat zegt Leslie Graham, die op 17 maart op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit van Utrecht.
‘Word ik ook ontslagen?’ Om stress door arbeidsonzekerheid te verminderen, moeten bedrijven eerlijk en duidelijk zijn over het aantal ontslagen en de gehanteerde ontslagprocedures. Dat staat in een onderzoek van Toon Taris, hoogleraar arbeidsmotivatie aan de Radboud Universiteit.
Veertigduizend uitzendkrachten zijn de afgelopen drie maanden overbodig geworden, schat FNV Bondgenoten.