Het grote verschil tussen vast en flexibel werk op de huidige arbeidsmarkt moet door komende kabinetten worden aangepakt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van ‘t Wout aan de Tweede Kamer. Ze reageren hiermee op rapporten over de toekomst van de arbeidsmarkt, die begin die jaar kwamen van de commissie Borstlap en de Wetenschappelijk Raad voor Regeringsbeleid (WRR).
UWV opent aankomende maandag het loket voor de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De uitkeringsinstantie bereidt zich voor op duizenden aanvragen per dag.
Woensdag 11 november is het in Nederland Equal Pay Day. Vanaf dit moment werken vrouwen de rest van het jaar - symbolisch - voor niets. Dat komt doordat vrouwen nog steeds gemiddeld 14% minder verdienen dan mannen. Bij steeds meer organisaties staat het onderwerp gelijke beloning op de agenda, vaak als onderdeel van het diversiteitsbeleid. Uit een rondgang van WOMEN Inc. en Intermediair blijkt echter dat een minderheid van de werkgevers er daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Het hoger management speelt hierin een sleutelrol.
Managers in Nederland bezitten grotendeels de kwaliteiten om organisaties succesvol te leiden in tijden van een crisis zo blijkt uit onderzoek van trainingsbureau Direction uit Hilversum. Recente publicaties van Harvard, Universiteit Leiden en MIT beschrijven drie belangrijke kwaliteiten om organisaties succesvol door een crisis te leiden: Besluitvaardig zijn, Focus houden en de Dialoog voeren.
Vanwege de impact van de corona maatregelen op onze economie voelt slechts 24% van de Nederlandse beroepsbevolking zich zeker van zijn baan. De resterende 76% wilt zich misschien of zeker omscholen.
Nederlandse organisaties zijn goed voor hun werknemers: gemiddeld scoren ze een 7,8 als cijfer voor goed werkgeverschap. De medewerkerstevredenheid gaat een grote rol spelen in de toekomst van de HR-afdelingen. Zo geeft drie op de tien (30%) HR-professionals aan dat de focus van de HR-afdeling de komende tien jaar komt te liggen op het meten van medewerkerstevredenheid bij verschillende touchpoints.
Partners en directe collega’s spelen een grotere rol in het inspireren om te leren, dan de leidinggevende en de HR-collega. Slechts twaalf procent van de werkenden geeft aan het voor hen de leidinggevende is die hen het meest inspireert om te blijven leren.
Werkgevers gaan de komende maanden niet bezuinigen op leerbudgetten voor werknemers. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse en Belgische bedrijven met tussen de 250 en 2.000 werknemers, uitgevoerd door mobile-first microlearning platform MobieTrain. Ruim 79% van de ondervraagden geeft aan dat de budgetten gelijk blijven of zelfs worden verhoogd. Hoewel ze geen daling verwachten, zijn de gebudgetteerde bedragen voor leren op de werkvloer wel degelijk beïnvloed door de coronacrisis.
Door de noodzaak om te veranderen staan Nederlandse bedrijven aan vooravond van ongekende innovaties in workflows en op de werkplek. Nederlandse leidinggevenden vinden deze aankomende veranderingen ingrijpender dan de veranderingen aan het begin van pandemie. Meerderheid Nederlandse werknemers verwacht spanning tussen belang bedrijfscontinuïteit en veilige terugkeer naar de werkplek.
Als het om mentaal veeleisende arbeid gaat, schaadt thuiswerken de kwaliteit van het werk. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit naar aanleiding van een studie onder schakers zo meldt De Volkskrant.