Slechts 15 procent van de werknemers verwacht volgend jaar een salarisverhoging naast de inflatiecorrectie. En 37 procent verwacht helemaal geen verhoging. De realiteitszin over de crisis lijkt daarmee groter te zijn geworden, want twee jaar geleden hield nog maar 18 procent er rekening mee geen salarisverhoging te zullen krijgen.
Het lijkt er steeds meer op dat het ergste gedeelte van de recessie voor bij is. Tijd dus om de balans van winnaars en verliezers op te maken. Want in slechte tijden wordt de echte leider zichtbaar. Welke leider heeft knopen durven doorhakken en zijn onderneming klaargestoomd om, nu het herstel zich aandient, kansen te grijpen?
Steeds meer werkgevers omzeilen een collectief ontslag door met werknemers tot individuele deals te komen. Op deze manier ontlopen ze de meldingsplicht, die geldt vanaf twintig ontslagen, bij uitkeringsinstantie UWV WERKbedrijf en houden ze de vakbonden buiten de deur. Dit meldt het Financieele Dagblad.
Werkgevers zien weinig mogelijkheid om hun werknemers met een zwaar beroep na 30 jaar aan ander, lichter werk te helpen, zoals het kabinet voorstelt in zijn plannen om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van FNV Bondgenoten heeft uitgevoerd onder werkgevers.
De belangstelling voor de levensloopregeling is gering, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Deze regeling werd in 2006 ingevoerd als hét antwoord op de toenemende aandacht voor levensfasebeleid. Momenteel heeft tien procent van de werknemers een levensloopregeling.
Donderdagavond vond in Vianen de uitreiking van de HRpraktijk Web Awards 2009 plaats. Deze publieksprijs voor de beste website van aanbieders van producten en diensten op het gebied van human resources, is uitgereikt in de categorieën Opleiding/Training/Coaching, HR-advies en –support en Recruiting/Tijdelijk personeel/Payrolling.
Driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid van het pensioen moet afblijven. Bijna 60 procent vindt dat vakbonden een eventueel pensioengat via de cao moeten repareren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van ADV Market Research in opdracht van de FNV.
We staan aan de vooravond van anders betalen voor mobiliteit. Bij Anders Betalen voor Mobiliteit (ABvM) betaalt u straks voor elke gereden kilometer. En dus niet langer enkel voor het feit dat u een voertuig heeft. Autobezit wordt goedkoper, maar het daadwerkelijke gebruik duurder. Daar zou u nu al uw mobiliteitsbeleid op moeten aanpassen.
Kleine en middelgrote bedrijven in de bouw, metaal en techniek én de transportsector delen het enthousiasme over de verhoging van de AOW-leeftijd van de centrale werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW niet. Zij vrezen hier zwaar de dupe van te worden.
Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wil een wet die aangeeft hoe bedrijven en organisaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen op veiligheidsgebied. Dit meldt het ANP.