Hoe om te gaan met privacygevoelige informatie in de bedrijfsgezondheidszorg en in het bijzonder met medische gegevens bij ziekteverzuimbegeleiding? De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of privézaken van de werknemer aan de werkgever verstrekken. Wat is wel geoorloofd en wat niet? ‘De Leidraad Bedrijfsarts en privacy’ moet helderheid bieden.
Er mogen geen Roemenen en Bulgaren worden ingehuurd voor het oogstseizoen. Dit vindt minister Kamp van Sociale Zaken. De boeren en tuinders moeten werknemers zoeken in Nederland of de 25 andere landen van de Europese Unie.
Cees blijkt de meest voorkomende naam voor CEO’S in Nederland te zijn. Wereldwijd komen de namen Peter en Deborah het meest voor onder CEO’s. Zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn.
Wist u dat een Belgische werknemer gemiddeld 77 procent minder bijtelling betaalt dan een Nederlandse werknemer? Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) onderzoekt elk jaar de verschillen in de bijtelling van omringende landen. Het contrast met de omringende landen is in 2011 weer groter geworden.
De doorwerkCAO is verlengd tot 31 december 2013. De Vereniging van Doorwerkgevers en de Landelijke Belangenvermenging hebben overeenstemming bereikt. De nieuwe cao is aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De Werknemer 2.0 kunt u niet langer binden met ‘klassieke’ arbeidscontracten. Maar wat verwachten deze (aankomende) werknemers dan precies van werkgevers? In dit filmpje vertellen zij het u zelf.
Organisaties hebben te weinig aandacht voor veranderende arbeidsverhoudingen. Carrièrepaden en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn nog te veel gebaseerd op traditionele arbeidsrelaties, terwijl ontwikkelingen als vergrijzing, de ‘war on talent’ en flexibel werken vragen om aangepaste arbeidsvoorwaarden en nieuwe leiderschapsstijlen. Dit concluderen Arthur Claassen, Managing Consultant en Nicole Toorenaar, Senior Consultant bij Talent & Organisation Consulting van HR-dienstverlener Aon Hewitt in de whitepaper ‘Verschuiving in de arbeidsrelatie’.
De wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) is volgens werkgevers een succes. De Tweede Kamer heeft de opvolger van de WAO geëvalueerd. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de bereikte resultaten van de WIA.
Een conflict met een collega of een leidinggevende kan er voor zorgen dat werknemers vertrekken. Dit gebeurt bij meer dan 40 procent van de werkgevers in Nederland. Dit percentage stijgt tot ruim 45 procent als de werknemers die vertrekken omdat zij zich niet thuis voelen in de organisatie worden meegeteld. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer onder ruim 1200 werkgevers.
De economische crisis heeft niet in het teken gestaan van gevechten tussen werkgevers en werknemers over baanbehoud. Het ging vooral om het gezamenlijk opvangen van de gevolgen van ontslag voor de werknemer en de werkgever. De problemen in Nederland zijn hierdoor minder groot geweest dan in andere landen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de juridische dienstverlener ARAG.