Gedwongen thuiswerken heeft grote impact op zowel de productiviteit als op het welzijn van medewerkers. Effecten die dwingen tot een integraal andere aanpak zo laat het jaarlijkse Future of Work-onderzoek dat in opdracht van Microsoft wordt uitgevoerd onder werknemers en managers zien.
Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider. Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn.
Door de coronacrisis kreeg de arbeidsmarkt voor HR-professionals in 2020 flinke klappen. Maar 2020 was ook het jaar dat HR een stevige plek aan de directietafel bemachtigde. Vraagstukken omtrent thuiswerken, het welzijn van werknemers en het aanvragen van de NOW-regeling; bij allemaal speelde HR een grote rol. Die plek aan tafel vergt van HR-professionals wel dat ze op strategisch niveau meedenken met de business, vertelt recruitment consultant Nanke van Asten.
Bedrijven in Nederland verwachten dat over drie jaar een kwart van hun personeel (25%) nog steeds vanuit huis zal werken, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider. Hoewel een deel van de werknemers weer vanuit het kantoor zal gaan werken als dat weer mogelijk is, blijkt uit het onderzoek dat werken op afstand wordt gezien als een strategische verandering voor de lange termijn. Drie jaar geleden werd slechts door 8% van het Nederlandse personeel op afstand gewerkt.
Homecrafting is de nieuwe teneur, oftewel je werktijden en omstandigheden aanpassen aan de situatie. Werd de vrijheid van mensen overdag al flink beperkt door de maatregelen tegen corona, nu zijn de mogelijkheden ook tijdens de avonduren beperkt. Juist die momenten waarop mensen ontspannen. Overbelasting ligt daarom op de loer. Arbo Unie adviseert werkgevers daarom om vrijheid te bieden om de werkdag aan te passen, zodat er overdag ruimte is voor zaken als een wandeling, sport, thuisscholing of een boodschap
Met een corona crisis die al ruim 9 maanden duurt zou je verwachten dat we in 2021 een aantal structurele veranderingen gaan zien in de wereld van werk. HR Tech Review heeft de voorspellingen op HR Tech-gebied van een aantal bekende goeroes en van de leden van de #HRTech Review community op een rij gezet.
Het jaar 2020 is inmiddels ten einde, een jaar dat duidelijk anders verliep dan van tevoren werd gedacht. Ook op werkgebied waren er veel onzekerheden en dat blijkt wel uit het google-gedrag van HR-managers. Welke HR-thema's waren het belangrijkst? En, op welke HR-onderwerpen is het meest gegoogeld?
Bedrijven die actief maatregelen hebben genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden, verwachten daar blijvend positieve gevolgen van te zullen ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek van Kruizinga.nl onder 380 werkende Nederlanders die (mede) beslissend/eindverantwoordelijk zijn voor inkoop, facilitaire zaken, ontwikkeling en/of veiligheid.
Tot 2017 liep het percentage flexwerkers op. De laatste twee jaar is echter sprake van een lichte daling. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS sluit niet uit dat de trend naar meer vaste betrekkingen na de coronacrisis doorzet zo licht hij de cijfers van het CBS aan Trouw toe.
Onder een peiling van FNV onder ruim 1.250 medewerkers (leden en niet-leden) voorziet 85% (ernstige) problemen bij de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. 87% vindt het dan ook een goed plan dat er betaald coronaverlof komt voor werkende ouders.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling