Uit de Verkenning loonsomheffing blijkt dat het uniform loonbegrip (2013) alleen levensvatbaar is, als de inkomstenbelasting, de toeslagen en de loonheffingen eerst drastisch worden vereenvoudigd. Alleen dan kan aan alle drie de randvoorwaarden van het uniform loonbegrip worden voldaan: lastenreductie voor bedrijven, uitvoeringsinstanties en burgers.
Bij ontslag lopen oudere werknemers een aanzienlijk extra financieel risico, zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant.
Stena Line wil de pensioenregeling voor het kantoorpersoneel wijzigen en vraagt hiervoor instemming aan de ondernemingsraad. Als de OR de gevraagde instemming niet verleent, dient het bedrijf een verzoekschrift in bij de kantonrechter voor de verkrijging van vervangende toestemming.
Nederlandse werknemers zetten in 2012 de werkvoornemens op persoonlijk vlak bovenaan. 23 procent van hen wil meer voor zichzelf opkomen en 39 procent wil zorgen voor een betere werk/privé-balans. Dit blijkt uit online onderzoek van Unique onder 995 respondenten.
Hewlett-Packard discrimineert een man bij de sollicitatieprocedure. De man was niet welkom op de assessmentdag omdat hij de Cubaanse Nationaliteit heeft. Dit blijkt uit een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Iemand weigeren voor een baan vanwege zijn of haar nationaliteit is discriminatie. En dit is in Nederland verboden.
Flexwerk is ongezond en gevaarlijk. Flexwerk gaat ten koste van innovatievermogen en concurrentiekracht. Dat blijkt uit het rapport ‘Flexibilisering - De balans opgemaakt’, dat door het nieuwe Wetenschappelijk Bureau van FNV is gepubliceerd. Het onderzoek bestaat uit twee literatuurstudies naar de kosten en baten van flexibilisering van arbeid.
Een werknemer van een bandenfabrikant wordt verdacht van drugssmokkel en het exploiteren van een wietkwekerij. Vanwege zijn detentie verschijnt de werknemer vanaf april 2011 niet meer op zijn werk, zonder hiervan zijn werkgever op de hoogte te stellen. Eind september 2011 neemt de werknemer voor het eerst contact op. De werkgever is ondanks de lange afwezigheid bereid de werknemer te werk te stellen totdat de werknemer dreigend eist slechts onder een andere leidinggevende zijn werkzaamheden te willen hervatten.
De werkgever is een kleine onderneming die zich bezighoudt met orgelbouw. De werknemer gaat een liefdesrelatie aan met de vriendin van een collega. De werkgever en de andere werknemers zien de terugkeer van de werknemer op de werkvloer niet zitten. De werknemer vindt dat het een privéaangelegenheid is waar de werkgever zich niet mee moet bemoeien. De werkgever verzoekt de rechter om ontbinding van de overeenkomst.
De werkgever heeft de werknemer binnen de proeftijd ontslagen. De werknemer is van mening dat dit ontslag niet rechtsgeldig is, omdat de proeftijd niet schriftelijk is overeengekomen. De rechter stelt de werknemer in hoger beroep in het gelijk.
De kantonrechter verklaart een werkgever niet ontvankelijk omdat de alcoholverslaving en daarmee het wegvallen van het vertrouwen in zijn werknemer, rechtstreeks voortvloeit uit de psychische aandoening van de werknemer.