Nadat V&D een werkneemster een schuldbekentenis laat ondertekenen waarin zij niet alleen een diefstal van goederen bekende maar ook erkende een schadevergoeding van € 115.500 aan werkgever schuldig te zijn, oordeelt de Rechtbank dat er sprake is van misbruik van omstandigheden.
In de Tweede Kamer wordt de financiële uitwerking van het begrotingsakkoord 2013, het Lenteakkoord, besproken. Hierbij komt ook het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer aan de orde. De ANWB heeft de Kamerleden laten weten tegen deze maatregel te zijn.
Een financiële noodsituatie bij de werkgever laat onverlet dat hij zijn werknemers deugdelijk moet informeren over mogelijke gevolgen voor het voortbestaan van de arbeidsrelatie. Bij een dreigend faillissement wordt wel op een andere wijze invulling gegeven aan de informatieplicht. Dat de werknemer geacht wordt daags na een door de werkgever georganiseerde personeelsbijeenkomst een vaststellingsovereenkomst te tekenen, wordt niet als een schending van de informatieplicht aangemerkt.
De kans dat de omstreden reiskostenmaatregel waarbij belasting over de woon-werkverkeervergoeding moet worden betaald vanaf volgend jaar doorgang vindt, lijkt nihil. Vier van de vijf partijen nemen er afstand van aldus De Volkskrant.
Zelfstandig ondernemers blijken niet altijd goed op de hoogte te zijn van de risico’s en oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Dit concludeert zzp-platform Myler dat in opdracht van verzekeraar GoedGenoeg onderzoek deed onder 2.445 zelfstandigen. Ook Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen werkten mee aan het onderzoek.
43 procent van de Nederlandse werknemers doet mee aan een EK-poule op het werk. 35 procent zegt dat hierdoor de sfeer en de collegialiteit op de werkvloer toeneemt, maar 8 procent ergert zich juist aan de competitiedrang van hun collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 1000 respondenten.
Nederlandse topmanagers zijn somberder over het behalen van hun doelstellingen dan hun Europese collega’s. Het aantal managers op executive niveau dat een bonus ontvangt ligt op 61 procent, het laagste percentage sinds 2008. Dit is een afspiegeling van het minder wordende vertrouwen van het bedrijfsleven in de toekomst. De hoogte van de bonussen die zijn uitgekeerd, is de afgelopen jaren wel iets toegenomen. Dit blijkt uit salaris- en bonusonderzoek van Mercer.
In 64 procent van de Nederlandse bedrijven hangen camera’s. Bij een op de vijf van die bedrijven zijn geen afspraken gemaakt met de ondernemingsraad over het gebruik van de camerabeelden, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dit blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer onder 254 ondernemingsraden.
Om uit te rekenen wat je als forens volgend jaar aan belasting gaat betalen op je reisvergoeding woon-werkverkeer heeft de ANWB de reiskostencheck geïntroduceerd. Volgens een woordvoerder wordt het veel gebruikt, vooral door automobilisten.
We hebben in deze tijd ander gedrag van leidinggevenden en medewerkers nodig. Geen volgers, maar mensen die verantwoordelijkheid nemen. Dat vraagt om sociale verbanden met sterke reflectieve vermogens om de uitdagingen aan te gaan. Om dit te bewerkstelligen moeten we ons volgens Peter van den Boom en Rob Vinke in de HR Strategie richten op vier pijlers. Albert Martens, Senior Advisor, Global Labor Relations, IKEA, reageert hierop in het meinummer van HR Strategie.