De helft van de Nederlandse mkb-medewerkers heeft last van een zekere mate van burn-out sinds ze zijn overgestapt op werken vanuit huis. 37% van de ondervraagde thuiswerkers heeft hun mentale gezondheid echter nog nooit met hun manager besproken sinds het begin van de coronapandemie. Dit terwijl er voor de werkgever een wettelijke verplichting bestaat om zowel de fysieke als mentale risico’s die gepaard gaan met thuiswerken te inventariseren en hier actief beleid tegen te voeren en medewerkers te instrueren.
De verbinding met collega’s en het werkgeluk van thuiswerkers is sinds de tweede coronagolf gedaald. Het missen van face-to-face en informeel contact met collega’s werd in het eerste onderzoek in de zomer al genoemd door 2 op de 3 respondenten. Dat aantal is sinds de tweede coronagolf gegroeid tot meer dan 3 op de 4. Het ervaren van minder werkvreugde is daarbij gekomen. Ondervraagden gaan minder op in hun werk, missen inhoudelijke en sociale diepgang en zijn overall minder gelukkig tijdens hun werk.
De functies assistent supermarktmanager, IC-verpleegkundige en fietskoerier komen met stip binnen op de jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen van Randstad. Dit heeft deels te maken met de heersende pandemie. Los van de effecten van corona bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Twintig procent van de Nederlanders vindt het terecht dat werknemers overuren die zij niet vergoed krijgen in geld of tijd, compenseren door zich ziek te melden zonder ziek te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, een juridische HR-kennispartner, onder 1154 Nederlanders die 32 uur of meer in loondienst zijn.
Werknemers beginnen hun leven op slimmere manier in te delen. Ze koesteren daardoor nieuwe verwachtingen ten aanzien van werkgevers. Thuiswerkers hechten de meeste waarde aan de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met hun gezin/vriendenkring (37%); meer tijd voor gezondheid en natuur (30%) en een efficiëntere dagindeling (26%) zo blijkt uit het onderzoek Out of the Office: How the world adapted to working remotely in 2020 van GitLab.
Meer dan de helft van de managers zegt dat de veiligheid van medewerkers en erkenning hun belangrijkste focuspunten zijn. Op de lange termijn nemen digitale werkprocessen en organisatorische wendbaarheid toe, als een gevolg van medewerkers en experts die hun werkzaamheden over verschillende afdelingen verdelen.
Als de coronamaatregelen straks voorbij zijn, blijft thuiswerken populair. Bedrijven kunnen daar nu alvast op anticiperen. Nationale Nederlanden is daarom een platform aan het bouwen dat inzicht gaat geven in het gebruik van de werkomgeving. Ook bij Heineken voorziet men dat kantoren veel meer als ‘hubs’ gebruikt gaan worden en hebben een projectgroep ‘mobiliteit’ opgericht.
We proberen om alles ‘zo normaal mogelijk’ te laten doorgaan in een abnormale tijd. We vertonen allemaal een enorme veerkracht en flexibiliteit. Maar nu de lockdown aanhoudt wordt de veerkracht van velen zwaar op de proef gesteld. Dat betekent dat je extra veel aandacht aan je medewerkers moet geven om hen te steunen en te motiveren. Bijvoorbeeld door de teugels te laat vieren. Zo voorkom je mentale en fysieke overbelasting en houd je je medewerkers energiek en veerkrachtig.
Twee derde van de Nederlandse werknemers weet niet hoeveel leerbudget hij of zij ter beschikking heeft. Ook moet bijna de helft van de leidinggevenden (48%) dat antwoord schuldig blijven. Tegelijkertijd geeft 57% van de HR-professionals aan dat beschikbare leermiddelen te weinig gebruikt worden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling