Veel werkgevers betalen dit jaar meer voor hun personeel in vergelijking met 2020. Dat heeft te maken met een stijging van de sociale premies. Voor een medewerker met een minimumloon is het verschil ongeveer zes euro per maand, oplopend tot 32 euro voor een medewerker die twee keer modaal verdient. Wel zijn er grote sectorale verschillen.
Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Verder willen mensen in het nieuwe jaar vaker een break nemen als ze thuiswerken en meer sporten. En de eigen werkplek beter inrichten, omdat driekwart van de ondervraagden er rekening mee houdt dat vanuit huis werken waarschijnlijk een blijvertje is.
Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Verder willen mensen in het nieuwe jaar vaker een break nemen als ze thuiswerken en meer sporten. En de eigen werkplek beter inrichten, omdat driekwart van de ondervraagden er rekening mee houdt dat vanuit huis werken waarschijnlijk een blijvertje is zo blijkt uit het jaarlijkse grote Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.
Na een piek in september, registreerde Arbo Unie een daling van het aantal ziekmeldingen in oktober en november. Hoewel het in december weer wat toeneemt, blijft het aantal ziekmeldingen in het vierde kwartaal substantieel lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Het aantal verzuimdagen neemt relatief minder af, een teken dat de verzuimduur gemiddeld toeneemt. Zo duurt verzuim na corona in één op de vijf gevallen hardnekkig lang.
Zorgmedewerkers met een modaal inkomen (2.816 euro per maand) kunnen in 2021 rekenen op een netto salarisstijging van 37,12 euro. Dit is een stijging van 1,77 procent ten opzichte van het netto salaris in 2020. Zorgmedewerkers gaan er echter minder op vooruit dan ambtenaren en leraren. Het verschil bedraagt 4,29 euro per maand.
Hoe gaan kantoren gebruikt worden en door wie? Werken we volgend jaar alleen nog op kantoor en thuis, of vinden we meer mogelijkheden? Rever interieurprojecten ziet in haar ‘Trendrapport 2021: de toekomst van kantoor & werken’ 7 versnelde ontwikkelingen.
Drie op de vijf (61%) HR-professionals vindt dat HR gaat om menselijk contact en daarom niet geautomatiseerd moet worden. Opvallend is dat Nederlandse organisaties tegelijkertijd een hoge beoordeling ontvangen als het gaat om het nemen van voldoende stappen op het gebied van automatisering. Op dit gebied geven HR-professionals hun organisatie gemiddeld een 7,5 als cijfer.
Hybride werken, leidinggeven op afstand, focus op welzijn... 2020 heeft de werkvloer flink opgeschud. Wat betekent dit voor 2021 en welke HR-trends gaan daarbij de grootste impact hebben?
Werkgevers hebben in toenemende mate te maken met stuwmeren aan vrije dagen, omdat werknemers geen dagen willen, kunnen of hoeven op te nemen. Vanwege corona zijn werknemers niet op vakantie gegaan, door drukte hebben ze geen vrij kunnen nemen of ze zijn al vrij omdat het bedrijf dicht is.
Sinds 15 december kunnen werkgevers weer nieuwe loonsubsidieaanvragen indienen, zo heeft premier Rutte tijdens zijn speech vanuit het torentje bekendgemaakt. De tegemoetkomingen maken onderdeel uit van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De aanvragen kunnen tot en met 27 december ingediend worden.