De arbeidsparticipatie in Europa is vorig jaar voor het eerst sinds 2002 gedaald. Nederland blijft met 77 procent echter de lijst aanvoeren. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Europees statistisch bureau Eurostat.
Het outsourcen van HR-activiteiten staat dit jaar op een laag pitje. Uit het HR-transformatie onderzoek van Berenschot blijkt dat outsourcen ontbreekt in de lijst van doelstellingen voor 2010. Door onvoldoende kennis en kunde van outsourcingstrajecten laat HR hier kansen liggen.
De leaseauto is nog steeds een populaire arbeidsvoorwaarde. Liefst 93% van de multinationals in Nederland heeft een leaseregeling. Maar door de economische crisis worden deze leaseregelingen wel beter bekeken.
Volgens Nederlandse werknemers zou winstdeling de productiviteit verhogen, zo blijkt uit Kelly Global Workforce Index.
Organisaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verwachten een grotere nadruk op talentmanagement en een verhevigde concurrentie op zoek naar key talent. De prioriteit ligt bij leiderschapsopvolging en –training. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer naar de toekomst van talentmanagement onder 290 multinationals.
UWV en Belastingdienst hebben in verband met het uitstel van het doorvoeren van de Wet Eenduidige Loonaangifte (ELOA) per 1 januari 2011, een onderzoeksprogramma gestart. De organisaties hebben minister Donner van SZW over hun eerste bevindingen schriftelijk geïnformeerd.
Vinden uw werknemers ook dat u weinig doet om het rijden in de spits tegen te gaan? Het onderzoek in opdracht van de Task Force Mobiliteitsmanagement (TFMM) toont aan dat veel werknemers dat vinden en dat spitsmijden (werk)tijd kan besparen.
Het Nieuwe Werken (HNW) is een concept dat het arbeidsproces in een moderne samenleving vormgeeft. Soms wordt Het Nieuwe Werken gelijkgesteld aan flexwerken of thuiswerken, maar dat zijn slechts onderdelen ervan.
Een 44-jarige uitzendkracht bij treinenonderhouder Nedtrain werd gek van het constante getoeter van collega’s op de populaire WK-toeter. Maar op het heft in eigen handen nemen volgt ontslag.
Twee nieuwe bedrijfscommissies voor de marktsector vervangen voortaan de bestaande 23 bedrijfscommissies. De twee bedrijfscommissies zijn door de bestuurskamer van de Sociaal Economische Raad (SER) ingesteld. Zij gaan op 1 juli en 1 september a.s. van start.