Het is nog niet nodig een actieplan op te stellen voor werkloze jongeren. Dat zeggen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Volgens de organisaties valt het met de jeugdwerkloosheid in Nederland nog best mee, en hebben alleen gerichte maatregelen zin, meldt het Financieele Dagblad.
De voorschotregeling voor AOW’ers wordt niet eerder afgeschaft dan nadat er duidelijkheid is over de uitwerking van de overbruggingsregeling. Dit om te voorkomen dat er praktische problemen ontstaan. De introductie van de overbruggingsregeling en de afschaffing van de voorschotregeling worden in onderling verband bezien. Dit meldt de Rijksoverheid op haar website naar aanleiding van een nota die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De arbeidsparticipatie van jonge moeders komt in gevaar komt door de aanstaande bezuinigingen in de kinderopvang. De overheid zou geen concessies meer moeten doen aan de kwaliteit van de opvang en moeten stoppen met bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, aldus vakcentrale FNV in een brief aan de Tweede Kamer.
De werkloosheid nam in augustus 2012 verder toe met 4.000 en kwam uit op 514.000 personen. Het aantal WW-uitkeringen is met 6.000 gestegen tot 304.000. Dit blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd door het CBS.
Werknemersorganisatie FNV wil niet meer op de oude voet verder gaan met werkgeversorganisatie VNO-NCW. Dat zegt Ton Heerts, de nieuwe FNV-voorzitter, die stevige taal uitslaat richting het bedrijfsleven in het blad Forum van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Elf organisaties waaronder vakbonden, NS en de autobranche vragen onder aanvoering van de ANWB het parlement in een brandbrief direct een streep te zetten door de voorgenomen afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding. De maatregel gaat volgens het verbond ten koste van de koopkracht en werkgelegenheid.
Om loonkosten te beheersen maar medewerkers wel tevreden te houden, wordt er steeds vaker onderhandeld met medewerkers. Dit blijkt uit het Compensation Report 2012 van organisatieadviesbureau Hay Group. Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van 350.000 medewerkers uit ruim 500 Nederlandse organisaties.
Een werknemer – ondersteuner ICT – bij een hogeschool bezoekt tijdens werktijd gok- en sekssites. De werkgever is van mening dat de werknemer in strijd handelt met het ICT-reglement en dat de arbeidsovereenkomst tot een einde moet komen. De kantonrechter voldoet aan het verzoek van de werkgever en ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden.
De werkgever is bevoegd de loonbetaling op te schorten gedurende de tijd dat de werknemer zich niet houdt aan redelijke voorschriften omtrent het verstrekken van de inlichtingen die de werkgever nodig heeft om te kunnen vaststellen of de werknemer recht heeft op loon tijdens ziekte. Daarnaast kan de werkgever de loonbetaling staken wanneer de zieke werknemer weigert mee te werken aan zijn re-integratie.
Werkzoekend Nederland maakt steeds meer gebruik van social media. Vorig jaar zocht 21 procent van de werkzoekenden een baan via social media, dit jaar is dat aantal gestegen naar 38 procent. Vooral het gebruik van LinkedIn is daarbij explosief gestegen, 79 procent van de werkzoekenden zet het in om een baan te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Unique onder ruim 3.000 werkzoekenden.