Thuiswerken, we doen het tegenwoordig allemaal en zullen het ook gedeeltelijk blijven doen. Hoe gaan bedrijven hier mee om? Een interview met Robbert de Ruijter - COO AFAS.
Voor werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid in financiële problemen dreigen te komen, zal de uitbetaling van het vakantiegeld een behoorlijke opgave zijn. Vorig jaar leidde dit tot veel discussie over de vraag of de werkgever de betaling van het vakantiegeld kon uitstellen. Ondertussen is duidelijk dat dit niet zomaar kan. Werkgevers zijn namelijk wettelijk verplicht om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te keren.
Het merendeel van de managers maakt zich tijdens het thuiswerken geen zorgen over de productiviteit van zijn medewerkers. Slechts 15 procent controleert regelmatig of medewerkers wel daadwerkelijk aan het werk zijn. Ruim een vijfde (21%) is zelfs van mening dat zijn team te veel werkt.
Thuiswerken staat bovenaan de lijstjes bij het cao-overleg. Zowel bij werkgevers als werknemers. Maar niet alleen in de cao’s. Ook via de or worden hierover afspraken gemaakt zo blijkt uit onderzoek door AWVN.
Door de coronacrisis komen duizenden langdurig zieke werknemers financieel in de knel. Het CNV pleit dan ook voor een verlenging van de loondoorbetaling van deze groep. De overheid moet werkgevers hierin compenseren aldus de vakbond.
Kantoorpersoneel gaat straks - na corona – gemiddeld een kleine twee dagen per week thuiswerken zo blijkt uit een onderzoek in zes Europese landen door RaboResearch. In Nederland komt dat neer op één dag per week extra dat werknemers niet op of in de buurt van kantoor lunchen, vergeleken met vóór corona. Dit betekent een potentiële omzetderving van ruim EUR 400 mln voor bedrijfscateraars en broodjeszaken in en rondom kantoren.
Nu er diverse zelftesten verkrijgbaar zijn vragen werkgevers hun medewerkers zichzelf te testen. Vaak blijft het niet alleen bij vragen aldus FNV Handel zo meldt het Parool.
Douglas trekt het zogeheten verplicht coronacorvee in en boekt alle ingehouden vakantie-uren terug zo meldt FNV Handel. Dit naar aanleiding van protest van de medewerkers tegen de eenzijdige verrekening.
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders in loondienst geeft aan vermoeid te zijn maar geen vakantiedagen op te nemen, omdat ze de dagen niet kunnen gebruiken voor een echte vakantie. Bijna dertig procent (29%) is voornemens de vakantiedagen op te sparen totdat de coronacrisis voorbij is. Van de ouders met thuiswonende kinderen – 330 van de ondervraagden – heeft bijna een derde (31%) vakantiedagen opgenomen om voor hun kinderen te zorgen.
De coronacrisis heeft de toegevoegde waarde van facilitair management aangetoond. Kantoren veranderen blijvend en de kwaliteit van de werkplek krijgt alle aandacht. Vooral de manier van werken van een organisatie, flexibiliteit en efficiënt ruimtegebruik bepalen de inrichting van de werkplekomgeving steeds meer.