Steeds meer bedrijven en werknemers zien de voordelen van hybride werken in, waaronder minder CO2-uitstoot, flexibiliteit, hogere productiviteit, minder reistijd én meer ontspannen, buiten de spits, reizen. Landelijk mobiliteitsplatform Zo Werkt Het; biedt organisaties vanaf vandaag de mogelijkheid om een plan te maken waarmee hybride werken behouden wordt binnen het bedrijf.
Nu de samenleving langzaam maar zeker weer wat opent, kunnen we in datzelfde tempo ook ons ‘oude leven’ weer oppakken. Desalniettemin blijven er vanwege de coronapandemie genoeg vragen voor werkgevers bestaan rondom de juiste aanpak. Die willen ervoor zorgen dat ze alle benodigde maatregelen voor hun medewerkers hanteren wanneer ze naar kantoor komen, en tegelijkertijd de zaken draaiende houden. Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx, behandelt een aantal van de meest gestelde vragen.
36% van de werkenden kampt met steeds meer werkstress, naarmate de crisis langer duurt. 42% doet het werk met minder plezier en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 leden.
Zalando committeert zich aan 12 punten op het gebied van diversiteit en inclusie (D&I) om 'inclusive by design' te zijn voor zijn talenten, leiderschap, klanten en partners. Het bedrijf boekte naar eigen zeggen de voorgaande jaren al gestage vooruitgang met verschillende individuele initiatieven op het gebied van diversiteits- en inclusie, maar heeft nu een holistische aanpak ontwikkeld om D&I grondig te behandelen. De focus ligt voor de pijlers 'talenten' en 'leiderschap' respectievelijk op een inclusieve werkplek en diverse leiders als rolmodel.
Het Rijk is in deze pandemie in zijn bedrijfsvoering flexibel en wendbaar gebleken. Door de opgedane ervaringen heeft de Rijksdienst de ambitie om anders te gaan werken. Hiervoor is gestart met het rijksbrede programma ‘Hybride Werken’.
Net zoals vorig jaar stimuleert de Subsidieregeling Praktijkleren (SPL) werkgevers om praktijkleer- en werkleerplaatsen aan te bieden. Tot 2023 stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) deze subsidie jaarlijks beschikbaar. U kunt de subsidie aanvragen vanaf 2 juni 2021 om 09:00 uur.
In april 2021 steeg het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland naar 4,5%, het hoogste niveau sinds de eerste coronagolf in maart 2020. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. Hiermee lijkt de piek van de derde golf te zijn bereikt. Werkend Nederland bereidt zich weer voorzichtig voor op het organiseren van werk na corona. Hét moment om afspraken te maken over de ideale mix van werken vanuit huis en op kantoor.
Uit onderzoek van Vakbond CNV uitgevoerd door Maurice de Hond blijkt dat 1,7 miljoen werknemers, werkzaam in de horeca, evenementenbranche en reissector, dit jaar geen vakantiegeld krijgen. Maar mag dat eigenlijk wel? En moet het vakantiegeld altijd in mei uitbetaald worden?
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten: tijdens een werkdag zitten we gemiddeld 10 uur. Tijdens de coronapandemie is het aantal zituren verder toegenomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte daarom begin april de overheidscampagne “Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!”. Van maandag 17 mei tot en met vrijdag 21 mei kunnen werkenden met zittende beroepen meedoen aan de Werken = Bewegen Challenge.
Sinds corona vindt recruitment steeds meer online en via video plaats. Dit heeft tot gevolg dat vacatures bij werkgevers gemiddeld 15 dagen korter online open staan. De gemiddelde tijd dat vacatures bij directe werkgevers online stonden is gedaald van 60 dagen in de periode van voor en aan het begin van corona tot nu naar gemiddeld 47 dagen.