De kosten van de facilitaire dienstverlening blijven vrijwel gelijk op € 487,90 per verhuurbare vierkante meter (vvo) exclusief btw. Het coronajaar 2020 neemt een bijzondere plek in binnen de facilitaire dienstverlening. De kantoren gingen dicht, thuiswerken werd de norm. Echter, de gevolgen voor de index zijn – net als tijdens de financiële crisis – niet direct zichtbaar. De index laat onderliggend enkele schommelingen zien maar blijft op zijn plaats. De verwachting is dat er de komende jaren een blijvende impact zichtbaar zal worden.
Werknemers in Nederland vinden hun werk-privébalans dé topprioriteit als het gaat om vitaliteit en gezondheid. Zeven op de tien (69%) vindt deze balans het meest belangrijk, gevolgd door de organisatiecultuur (51%) en mentale gezondheid (49%). Toch is het ondersteunen van medewerkers bij het managen van hun werk-privébalans voor slechts 28% van de werkgevers in Nederland een topprioriteit.
De privacywetgeving, AVG, stelt dat informatie omtrent iemands gezondheid strikt privé is. Dit betekent onder andere dat de werkgever niet mag weten wat de oorzaak is van de ziekmelding. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete opgelegd aan een organisatie die de verzuimoorzaak en andere gezondheidsgegevens vastlegde in hun administratie.
Crisisclausule, bloeitijdbeding en nullijn in cao-akkoorden: Wat is er terechtgekomen van de prioriteiten die werkgevers begin dit jaar stelden?
Met het einde van de lockdown in zicht, verwachten Nederlandse werkgevers aanzienlijk meer personeel in te huren. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 612 in Nederland. Het Nederlandse netto werkgelegenheidscijfer* voor het derde kwartaal van 2021 komt uit op +9%.
Door de coronacrisis zijn HR-professionals gedwongen om hun gesprekken veel meer online te voeren en dat bevalt ze niet. Bijna driekwart (72%) van de Nederlandse HR-professionals zegt een hekel te hebben aan virtuele sollicitatiegesprekken. Dit komt mede doordat de non-verbale communicatie mist tijdens een online gesprek, aldus ruim negen op de tien HR-medewerkers.
Begin dit jaar vroegen vakbonden en werkgever de mening van rijkmedewerkers over hybride werken. Ruim 10.000 rijksmedewerkers vulden de vragenlijst in. Een van de meest genoemde zaken waar de organisatie voor moet zorgen om hybride werken mogelijk te maken zijn hybride vergadermogelijkheden (combinatie digitaal en fysiek). De rapportage ligt nu op tafel bij het overleg tussen werkgever en vakbonden.
De HR-afdeling en medewerkers zitten niet altijd op één lijn. Vooral wat betreft het thema gezondheid. Zo zijn de meningen over wie welke verantwoordelijkheid draagt op het gebied van vitaliteit verdeeld. Volgens Mercer kan dit verholpen worden. Een voorbeeld is de thuiswerkplek: juist in deze tijd een belangrijke factor voor werknemers, maar werkgevers lijken dit niet altijd voldoende te faciliteren. Ook de perceptie van de mogelijkheden bij pensionering strookt niet met de werkelijkheid.
Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn samen met de Sociaal-Economische Raad (SER) met een middellange termijn advies gekomen. Een belangrijk onderdeel van het advies is hervorming van de arbeidsmarkt en dan met name om misbruik van flexwerk tegen te gaan. Een goede eerste stap op weg naar grotere hervormingen aldus werkgeversorganisatie AWVN.
De maatregel om de vaste reiskostenvergoeding onbelast te kunnen doorbetalen, ongeacht of het reispatroon vanwege de coronacrisis is veranderd, is opnieuw verlengd. Tot 1 oktober 2021, zo schrijven ministers Koolmees, Blok en Hoekstra en staatssecretarissen Keijzer en Vijlbrief in de Kamerbrief steun- en herstelpakket 3e kwartaal 2021 aldus werkgeversvereniging AWVN
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling