Langdurig zieke werknemers krijgen in het vervolg recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers. De ministerraad heeft met dit voorstel van demissionair ministers Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Hirsch Ballin van Justitie ingestemd.
Als een werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in een werknemer, dan wil hij vaak dat de werknemer tot het einde van de arbeidsovereenkomst geen contact meer heeft met zijn klanten en soms ook anderen, zoals de rest van de werknemers. Gedurende de opzegtermijn wil de werkgever dan een contactverbod laten gelden.
Een werkgever en werknemer sluiten een vaststellingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst eindigt per 14 augustus 2009 onder toekenning van een vergoeding. Een week voor die datum wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Omdat de arbeidsovereenkomst nu niet door de vaststellingsovereenkomst is geëindigd, weigert de werkgever de ontslagvergoeding te betalen. De werknemer legt de zaak aan de rechter voor.
Als een werkgever het vertrouwen in een werknemer opzegt en de kantonrechter verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, beoordeelt de kantonrechter of er een objectieve rechtvaardiging bestaat voor het opzeggen van dit vertrouwen.
Een werknemer wordt veroordeeld tot gevangenisstraf omdat hij kinderporno op zijn (persoonlijke) computer heeft opgeslagen. Als gevolg van een publicatie in de lokale krant weten ook de collega’s van zijn veroordeling. Zij laten de werkgever weten dat zij niet meer met de werknemer willen samenwerken. Dit leidt volgens de werkgever tot een onwerkbare situatie. Ook vreest de werkgever dat hij reputatieschade zal lijden, omdat de werknemer in zijn functie ook contact heeft met klanten. De werkgever verzoekt de kantonrechter daarom de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsrelatie.
In 2009 zijn een stuk minder mensen van beroep gewisseld dan de jaren ervoor. In 2008-2009 kregen 773.000 mensen een ander beroep, ruim 100.000 minder dan in 2007-2008. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gepresenteerd.
Hoe langer werknemers in dezelfde functie blijven zitten, hoe negatiever zij worden over de mogelijkheden voor innovaties en de eigen inbreng daarbij. Dat is een van de conclusies die getrokken worden uit een grootschalig onderzoek dat CNV Dienstenbond uitvoerde. Aan het onderzoek deden 930 respondenten mee.
Ondernemers in de hele EU krijgen minimaal veertien weken een uitkering bij zwangerschapsverlof.
Bijna twee derde van het zorgpersoneel verwacht dat de kwaliteit van de zorg in de toekomst afneemt. Redenen: te weinig geld, te hoge werkdruk en te veel administratie. Daarom denkt de helft van al het personeel er wel eens over na een baan buiten de zorg te zoeken.
Een werkgever wordt wegens bedrijfseconomische redenen genoodzaakt tot ontslag van al zijn werknemers. In het kader van de beëindiging van het dienstverband biedt de werkgever een werkneemster tot tweemaal toe een ontslagvergoeding van € 60.000 aan. De werkneemster wijst dit aanbod af.