Het blijkt dat organisatie zich op het gebied van personeelsbeleid niet slim voorbereiden op de toekomst. Er moet meer nagedacht worden over welke kennis op welk moment nodig is. Zo besparen organisaties niet alleen kennis maar ook geld. Vooral bij de overheid en in de energiebranche is er een gebrek aan een intelligent HR-beleid.
De werkgever heeft voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer de toestemming van de kantonrechter nodig wanneer deze korter dan twee jaar voor de ontslagaanvraag lid is geweest van de ondernemingsraad. Indien de werknemer nog steeds lid is van de ondernemingsraad geldt de algehele ontslagbescherming.
Een werkneemster is ruim 35 jaar werkzaam bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, laatstelijk als maatschappelijk werker. Als deze functie komt te vervallen en wordt gewijzigd in die van case-manager, weigert de werkneemster zich hierbij neer te leggen en houdt vast aan haar ‘oude’ werkwijze.
Het overgrote deel van het personeel in het bedrijfsleven is enthousiast en gemotiveerd over zijn werkomgeving. Tegelijkertijd is de helft van hen flink gespannen op de werkvloer. Dit blijkt uit de resultaten van de Zen Barometer die HDP-AristA die onder 737 werknemers, 134 HR-managers en 192 bedrijfsleiders werd uitgevoerd.
Het is de week van ‘Het Nieuwe Werken’. Het is ondertussen een ware trend aan het worden. Er zijn onlangs talloze onderzoeken gedaan over het HNW onder werknemers en werkgevers. Het ene onderzoek spreekt het andere onderzoek weer tegen. Wordt HOW (Het Oude Werken) dé nieuwe trend?
Bedrijven zouden veel innovatiever kunnen zijn als managers hun werknemers meer ruimte voor creativiteit zouden geven. Hoewel innovatie en vernieuwing tegenwoordig belangrijk is, blijkt het uitvoeren van ideeën in organisatie niet eenvoudig. Dit komt naar voren uit het onderzoek van Han Bakker waarop hij 6 december promoveert aan de VU in Amsterdam.
Maar liefst 34 procent van de managers in Nederland is niet betrokken bij zijn werk of voelt zich niet gesteund door hun leidinggevende, zo blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group uitgevoerd onder ruim 3.500 (top)managers bij 350 grote en middelgrote ondernemingen.
Voor maar liefst 88 procent van de Nederlandse werknemers is diversiteit een factor van belang. Naast diversiteit hechten werknemers vooral aan aandacht voor een gezonde werkomgeving. De locatie van de werkplek is slechts voor de helft van hen belangrijk. Dit blijkt uit een online onderzoek van Vitae, onder 600 professionals.
Een werkgever wil de arbeidsovereenkomst van een werknemer die bovengemiddeld ziek is laten ontbinden. De werkgever vindt dat de regelmatige afwezigheid van de werknemer verstorend is voor het bedrijf en dat het leidt tot extra belasting van collega’s. Hij heeft dit ook besproken met de werknemer.
40-plussers worden vaak niet aangenomen door bedrijven omdat er veel vooroordelen over ‘oudere’ generaties bestaand. Ze zouden duurder, sneller ziek en minder productief zijn. De voordelen van deze groep werknemers worden veelal vergeten.