Van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar met een voltijdbaan doen vrouwen een stuk vaker aan om- of bijscholing dan mannen. Zo nam afgelopen vijf jaar gemiddeld 25,1 procent van de vrouwen met een voltijdbaan deel aan een opleiding of cursus, terwijl dit percentage onder mannen slechts 17,9 procent bedroeg.
Het kan voor werkgevers en werknemers een flinke kluif zijn om zich een weg te banen door alle kleurcodes, adviezen en maatregelen. Daarom deelt Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij SD Worx Nederland, een aantal praktische richtlijnen
Medewerkers met een niet-kantoorbaan voelen zich er niet prettig bij om met hun manager te praten over problemen die voortkomen uit de werkomstandigheden. Zo geeft de helft aan liever niet met zijn werkgever of manager te praten over de impact die arbeidsomstandigheden hebben op hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. Bijna vier op de tien (38%) heeft het niet graag over de negatieve gevolgen die het werkrooster teweegbrengt in hun privéleven.
Werkgevers gaan op grote schaal over op het verstrekken van thuiswerkvergoedingen. De meeste werkgevers willen na de coronacrisis het hybride werken vasthouden. De norm wordt daarbij twee dagen per week thuiswerken en de rest op locatie zo blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven.
In het coronajaar 2020 ervoeren werknemers diverse verbeteringen in hun welzijn. Vooral het vele thuiswerken waardoor de werkprivébalans beter in evenwicht kon worden gebracht zorgde voor gelukkigere werknemers zo blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO, uitgevoerd onder 2000 werknemers in 17 sectoren.
Het Alkmaarse digitaal bureau Triple laat haar medewerkers in Virtual Reality (VR) deels terugkeren naar kantoor. Hiervoor heeft het bedrijf een eigen VR-omgeving van het 3 verdiepingen tellende kantoor nagebouwd.
De meeste bedrijven maken afspraken over software, computer- of telefoongebruik. In mindere mate zijn er afspraken over werktijden of de inrichting van het thuiskantoor. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een meting van marktondezoeksbureau Multiscope onder meer dan 3.000 Nederlanders in loondienst.
Het Nederlandse pensioenstelsel gaat op de schop. Hoewel nog niet alle plannen tot achter de puntkomma bekend zijn, is al wel duidelijk dat je als werkgever binnenkort in actie moet komen. We zetten de belangrijkste gevolgen en opties voor je op een rij.
Veel bedrijven en sectoren hebben afspraken gemaakt om de thuiswerkkosten te vergoeden, gefinancierd uit de vrije ruimte van de Werkkostenregeling. Er ligt nu echter een wetsvoorstel gerichte vrijstelling loonbelasting voor het vergoeden van de thuiswerkkosten. Dit blijkt uit het het overzicht van wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2022 dat staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft gepubliceerd zo meldt de AWVN.