Een aantal partijen in de Tweede Kamer is kritisch over de aanscherping van de expatregeling (ook wel bekend als de 30%-regeling of regeling extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers EKIW). Vooral de minimuminkomensgrens van € 26.000 voor jonge buitenlandse wetenschappers die in Nederland onderzoek doen, wordt als obstakel gezien.
De beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen zijn nog steeds aanzienlijk. Mannen verdienen gemiddeld 8,5 procent meer dan vrouwen in vergelijkbare functies.
In sollicitatiegesprekken hechten werkgevers vooral waarde aan de persoonlijkheidseigenschap extraversie terwijl extraverten het niet beter doen in hun loopbaan. Dat staat in het proefschrift dat Rutger Kappe verdedigt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kappe deed onderzoek onder studenten van Hogeschool Inholland.
De Nederlandse werknemer wil vooral werken in een omgeving waar persoonlijk contact met collega’s voorop staat. Een tendens die te verklaren is vanuit de ontwikkeling dat de medewerker steeds meer vrij wordt gelaten. Men wenst een sociale werkomgeving met écht persoonlijk contact. En nog steeds kiest een hoog percentage van de ondervraagden (64 procent) voor een vaste werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Dit alles blijkt uit de vierde editie van Het Nationale WerkplekOnderzoek van 365, Gispen en newDirections onder 900 respondenten.
Een afgesproken loonsverhoging niet uitbetalen is niet mogelijk volgens de huidige cao-regelgeving. Minister Henk Kamp wil nu gaan kijken of het in crisistijd toch mogelijk is om van de cao af te wijken zo stelt hij in een brief aan de Tweede Kamer voor.
Een meerderheid van de werknemers heeft er geen moeite mee als ze elk jaar een gezondheids- en vitaliteitsscan moeten ondergaan voor hun werkgever. Sterker nog, steeds meer werknemers zien een dergelijke scan zitten. Dat blijkt uit Het Nationale Werkplek Onderzoek 2011, waaraan meer dan negenhonderd Nederlanders hebben meegedaan.
De transformatie naar een kenniseconomie stelt eisen aan het kennisabsorptievermogen van bedrijven. Dit betekent dat ze voor hen nuttige kennis kunnen identificeren en vertalen in nieuwe producten. Welke organisaties scoren hoog op dit vlak?
Dat reorganisaties de tevredenheid van medewerkers negatief beïnvloeden is geen verrassing, maar de gevolgen voor de ‘achterblijvers’ worden vaak vergeten. Juist deze laatste groep wordt regelmatig geplaagd door schuldgevoelens en stress, het zogenaamde ‘survivor syndroom’.
Vandaag introduceert de Taskforce Ontspits, een initiatief van overheden en het bedrijfsleven in de metropoolregio Amsterdam, de FileWekker. Een gratis app die filerijders automatisch een signaal geeft wanneer zijn of haar route filevrij is. Met de app wil de Taskforce autoforenzen die in staat zijn om flexibel te werken, aanzetten om files te mijden en zo bij te dragen aan de bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam.
Bent u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen? Weet u dat u als zwangere zelfstandige onderneemster in aanmerking kunt komen voor een uitkering via de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)? Als u tussen 1 januari 1998 en nu bevallen bent en nog geen uitkering heeft aangevraagd, kunt u dat alsnog doen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling