Er zijn in Nederland 815.000 personen die een baan willen van twaalf uur of meer per week. Ongeveer de helft van hen is echter niet direct beschikbaar of zoekt niet actief naar werk. Het gaat daarbij vooral om vrouwen en laagopgeleiden zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Lang niet alle werknemers kunnen terecht bij een bedrijfsarts. Naar schatting een vijfde van de werknemers blijft zitten met vragen over gezondheid in relatie tot arbeid. Dat blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het CDA wil dat het kabinet in actie komt om de dreigende personeelstekorten in de zogenaamde topsectoren van de Nederlandse economie tegen te gaan. Tijdens een overleg met minister Kamp riep Kamerlid Eddy van Hijum het kabinet op om specifieke maatregelen te treffen om mensen te interesseren voor een opleiding of baan in een van de topsectoren.
HR heeft de beschikking over twee tot vijf tools voor talent management waardoor talent management onnodig complex wordt zo blijkt uit de jaarlijkse Talent Management Survey van NorthgateArinso (NGA).
Onaardige werknemers krijgen een hoger salaris dan hun vriendelijkere collega’s. De salariskloof is vooral voor mannen groot. Dat blijkt uit onderzoek van de Cornell Universiteit, waarover the Wall Street Journal bericht.
Van de Nederlandse werknemers zegt 11 procent zwaar overbelast te zijn en 23 procent geeft aan dat hun werk een nadelig effect heeft op hun reserves. Tweederde geeft aan geen last te hebben van werkstress. Ons land zit daarmee ver onder het Europese gemiddelde.
Om de productiecapaciteit te vergroten heeft een bedrijf besloten tot een tweeploegendienst zonder hiervoor de instemming van de ondernemingsraad te vragen. Hierop stapt de ondernemingsraad naar de Bedrijfscommissie en verzoekt tevens in kort geding een verbod op handhaving van de tweeploegendienst.
Driekwart van de hoogopgeleiden vindt zijn collega’s wel aardig, maar gaat niet met hen om buiten werktijd. Slechts 21 procent van deze werknemers heeft via het werk wel eens vrienden gemaakt. Deze groep maakt een scherpe scheiding tussen werk en privé.
Niet de vereiste toename van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van medewerkers, maar de afwijzende houding van managers is het grootste knelpunt bij de doorvoering van Het Nieuwe Werken (HNW). Dit is een van de resultaten uit het tweejaarlijkse onderzoeksrapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ dat op 5 september verschijnt bij HR Strategie, een imprint van WEKA Uitgeverij.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil werkgevers (extra) financieel tegemoetkomen als zij werknemers vanaf 55 jaar in dienst nemen. Hij wil werkgevers ervoor belonen met een extra mobiliteitsbonus. Wanneer oudere sollicitanten met een uitkering een baan krijgen aangeboden, wordt de bonus zelfs verhoogd.