Een werknemer is binnen de proeftijd van een maand ontslagen door zijn werkgever. Met een brief is de werknemer hiervan op de hoogte gesteld. De werknemer stelt echter dat deze brief hem pas heeft bereikt na het verlopen van de proeftijd en daarmee te laat.
Werkgevers hebben op 1 januari 2012 weer de gelegenheid over te stappen op de werkkostenregeling. Deze regeling vervangt veel regelgeving rondom kostenvergoedingen aan werknemers. Per 1 januari 2014 is de werkkostenregeling verplicht. Hoewel de overheid meldt dat de werkkostenregeling zorgt voor lastenverlichting voor werkgevers, blijkt uit onderzoek van Deloitte dat dit door maar liefst 86 procent van de door Deloitte bevraagde werkgevers niet zo wordt ervaren. De animo om per 1 januari 2012 met de werkkostenregeling te beginnen, is dan ook bijzonder laag. Slechts 13 procent geeft aan over te stappen.
Werknemers die een eigen opleidingsbudget hebben gekregen, vergeten dit voor het einde van de looptijd (meestal einde jaar) op te maken. Dit budget komt daarna vaak te vervallen, waardoor opleidingsgeld niet effectief wordt ingezet. Werknemers hebben het in de laatste maand te druk om zich in te schrijven voor een opleiding. Dat blijkt uit analyse van 40.911 opleidingsaanvragen bij opleidingsintermediair Fources.
Vandaag introduceert de Taskforce Ontspits, een initiatief van overheden en het bedrijfsleven in de metropoolregio Amsterdam, de FileWekker. Een gratis app die filerijders automatisch een signaal geeft wanneer zijn of haar route filevrij is. Met de app wil de Taskforce autoforenzen die in staat zijn om flexibel te werken, aanzetten om files te mijden en zo bij te dragen aan de bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam.
De bestaande verlofregelingen voor zorg en ouderschap worden maar weinig gebruikt zo blijkt uit het rapport Verlof aanvragen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van D66 heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het ontslagrecht te hervormen. Dat is volgens haar nodig omdat de huidige ontslagprocedure kostbaar en tijdrovend is en werkgevers daarom huiverig zijn om mensen aan te nemen.
Bij het wisselen van baan kunnen werknemers het opgebouwde pensioen meenemen. Wegens problemen met de waardeoverdracht van pensioenen heeft minister Kamp van Sociale Zaken hier een tijdelijke maatregel tegen aangekondigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter niet gelukkig met deze inperking.
De combinatie privé/werk knelt meer bij vaders dan bij moeders: 55 procent van de werkende vaders wil meer tijd voor de kinderen versus 35 procent van de moeders. De werkende vaders zien Het Nieuwe Werken als beste oplossing voor dit knelpunt. Het zelf indelen van de werktijden staat bovenaan het verlanglijstje. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken (7 t/m 13 november).
Het voorstel voor de wijziging van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer instemt met dit wetsvoorstel moeten werkgevers het ontslag van werknemers melden die met een beëindigingovereenkomst (einde arbeidsovereenkomst met wederzijds goedkeuren) vertrekken. Door deze uitbreiding wordt het criterium van twintig ontslagen werknemers mogelijk eerder bereikt.
Een aantal partijen in de Tweede Kamer is kritisch over de aanscherping van de expatregeling (ook wel bekend als de 30%-regeling of regeling extraterritoriale kosten voor ingekomen werknemers EKIW). Vooral de minimuminkomensgrens van € 26.000 voor jonge buitenlandse wetenschappers die in Nederland onderzoek doen, wordt als obstakel gezien.